Okul öncesi çocukların olumsuz davranışlarının olumluya dönmesinde kil etkinliğinin katkıları
Contributors of clay practises i̇n preschool children's behaviors transition from negative to positive
- Tez No: 461565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCAY BORATAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat eğitim, Seramik Etkinlikleri, Kil Uygulamalar, Okul Öncesi Çocuklar, Olumsuz Davranışlar, Art Education, Ceramic Activities, Clay Applications, Preschool Children, Negative Behaviors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Sanat eğitimi, bireyin hayal gücünü kullanarak duygu düşüncelerini anlatabilmek amacıyla üretilen ürünler ile bireyin kendisini ifade edebilmesinde yararlanılan bir eğitimdir. Bu nedenle, okul öncesi çocukların seramik kil uygulamalarda, olumsuz davranış bozukluklarının çözümlenmesinde geçiş köprüsü olarak kullanılması, büyük önem taşımaktadır. Çocukların düşüncelerini coşku, hüzün, öfke vb. duygularını, dışa vurma gereksinimlerini kil ile kendilerini daha rahat ifade edebilmelerine olanak sağlanmıştır. Bu nedenle kil uygulama süreci ve sonucunda ortaya konulan ürünler, gözlenebilen davranışları değerlendiren bir çalışma olması nedeniyle de önemlidir. Bu çalışmada amaç, kil uygulamaların, okul öncesi çocukların olumsuz davranışlarına yönelik etkilerini incelemektir. Okul öncesi eğitimde sanat eğitimi içinde kil uygulamaların, olumsuz davranışlarına etkileri fotoğraflama tekniği ile izlenmiştir. Çocukların davranış değişimleri, sınıf öğretmeninin gözlemleri doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amaç ve kapsamı belirlendikten sonra; okul öncesi eğitimi, sanat eğitimi, okulöncesi çocukların gelişim özellikleri ve davranış sorunları açıklanarak bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile tarama modelinde betimsel bir nitelik taşımaktadır. Araştırma Bursa ilinde belirlenen okul öncesi çocukların seramik çalışmaları ile oluşmaktadır. Araştırma öğretmen görüşleri kapsamında görüşme tekniği, gözlem ve fotoğraflama tekniği ile yapılmıştır. Okul öncesi çocuklara kil uygulamaları hakkında açık uçlu sorular yöneltilerek çalışmalar analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Okul öncesi çocukların kil çalışması ile yapılan değerlendirme sonucunda, okul öncesi çocuklar da sanat eğitimi, çocuğun bilişsel, duyuşsal ve psikomotor gelişimine katkısını sağlayabilmektedir. Okul öncesi çocukların kil uygulamalarda gösterdikleri performans, el-parmak küçük kas gelişimini desteklediği ve el becerilerini geliştirmedeki rolünün önemli olduğunu kil çalışma ortamının çocukların içsel sıkıntı ve enerjisinin dışa vurumu konusunda etkili bir araç olduğu, sanat eğitimiyle çocuklardaki enerji fazlasının kil yardımıyla doğru yönlendirilebildiğin de çocukların duygu ve düşüncelerini daha kolay dışa vurabildiği görülmüştür. Bu nedenle öğrencilerin kil malzemesi kullanılarak kişisel gelişimin sağlanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art education is an education that an individual benefits to express himself/herself by using imagination with the aim of expressing the feelings and the ideas. For this reason, it is of great importance that preschool children are used as a bridge to analyse negative behavior disorders in ceramic clay applications. Clay has further enabled the children to express themselves and to satisfy their needs to express their ideas, enthusiasm, sadness, anger and etc. As a consequence, the products revealed at the implementation process and the end are of significance in terms of the fact that it is a work which is able to evaluate the observable behaviours. The impact of clay implementations in art education in pre-school education on negative behaviours has been observed through the photography technique. Children's behavioral changes have been realised in line with the class teacher's observations. In this research, the aim is to examine the effects of clay applications on negative behaviors of preschool children. It is aimed that changes in children are monitored through observations of a classroom teacher by means of the photography technique for effects of clay applications that are within the scope of art education in preschool education on negative behaviors. Children's behavioral changes have been realised in line with the class teacher's observations. After the purpose and scope of the research has been determined, a framework is set by explaining preschool education, art education, development characteristics and behavioral problems of preschool children. The research is comprised of ceramic works effectuated by pre-school children. Qualitative research method and screening model that has descriptive characteristics are used in the research. The research was carried out through interview, photography and observation technique within the scope of teacher's opinions. The studies are analysed and interpreted by posing open-ended questions about clay applications to preschool children. As a result of the evaluation of clay works of pre-school children, it is suggested that art education in pre-school children makes a contribution to the children's improvement of cognitive, affective and psychomotor development. The performance that the children have exhibited in clay works propounds that it supports the improvement of hand-finger muscle development, that the role it played is important, that it is an effective tool that helps children outpour their energy and internal boredom. It is also suggested that hyperenergy in children is canalized to a nonhazardous occupation with the help of clay and that it has further helped children express their feelings and ideas. As a consequence, it is extrapolated that personality development of children can be achieved with the use of clay.