Otizmli bireyin sosyalleşmesi için yeni yaşam modeli 'umut evleri'
New life model for autism individuals
  1. Tez No: 461583
  2. Yazar: ŞEMSEDDİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BARIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Hope house, staff, autism, rehabilitation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Umut evleri 4 veya 5 otizmli bireyin kaldığı bir ev ortamının olduğu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı bir birimdir. Otizmli bireylerin sosyalleşmesi alanında Umut evleri 2008 yılından bu yana açılmaya başlanmış ve ülke genelinde de yaygınlaşmaya başlamıştır. 2016 verilerine göre 76 ilimizde 128 umut evi açılarak 576 otizmli bireye hizmet vermeye başlamıştır. Yaklaşık 9 yıldır var olan ve ülke genelinde hizmet veren umut evlerinin kuruluş bakımında kalan ve bu alanda ilk ve tek olan İstanbul Bakım ve Rehabilitasyon ve Aile Danışmanlığı Merkezine göre otizmli bireylerin daha mutlu olduğu gözlenmiştir. Ancak sonuçları konusunda henüz bilimsel veriler saptanmamıştır. Çalışmadaki amacımız Umut evlerinde kalan otizmli bireylerin kuruluş bakımında kalan otizmli bireylere nazaran daha iyi bakıldığı ve sosyalleşmesinin daha kolay olduğunu bilimsel verilerle ortaya koymaktır. Ayrıca umut evlerinde çalışan personelin pozitif ve negatif yanlarını tespit edip personelin verimliliğini artırmaktır. Araştırmada genel tarama yöntemi tercih edilmiş ve personele ve ailelerine uyguladığımız anket formları kullanılmıştır. Bulgulara göre umut evinde çalışan personellerin hizmet içi eğitim almaya ve çalışmaya istekli olduğu, genç ve dinamik olduğu, otizmli bireyleri sevdiği ve ilgili oldukları anlaşılmıştır. Hülasa umut evlerinin otizmli bireylerin gelişimine, sosyalleşmesine katkı sağlayan yaşam tarzı olduğu, anne baba ve çalışan görüşüyle ortaya çıktığından ülkemizde yaygınlaştırılması, otizmli bireylere umut evleri vasıtasıyla yeni bir yaşam tarzının sunulması önerilmiştir. Anahtar Sözcük: Umut evi, personel, otizm, rehabilitasyon
Özet (Çeviri)
Hope Homes are a unit of the Ministry of Family and Social Policies where 4 or 5 autistic individuals live in a home environment. In the area of socialization of autistic individuals, Hope Homes have been opened since 2008 and have become widespread throughout the country. According to 2016 data, 128 hope houses were opened in 76 provinces and 576 autistic individuals started to serve. There are about 9 years and the country has been observed that individuals with autism happier than the rest of the hope home care agencies providing services in this area in general and the first and only Istanbul Care and Rehabilitation and Family Counseling Center. However, no scientific data has yet been identified on its results. Our aim in our work is to reveal the scientific evidence that the autistic individuals in the Hope Homes are better viewed and socialized than the autistic individuals in the institutional care. It is also to identify the positive and negative aspects of the staff working in the hope home and to increase the efficiency of the personnel. Survey method was preferred and questionnaires were applied to the employees and their families. According to findings, it has been understood that the people who work at the hope house are young and dynamic, that they are willing to work in and receive in-service training, and that autistic individuals love and are involved. Since it is determined by the parents and the staff that it is a life model supporting the development and socialization of the autistic individuals in the Hope Homes, it is suggested that they should be spread by our systematic, supervised, personnel reinforcements and service to the autistic people with hope homes.