Allojeneik kök hücre nakli sonrası nüks akut myeloid lösemi hastalarında donör lenfosit infüzyonu tedavisi
Donor lymphocyte infusion in relapsed acute myeloid leukemia after aloogeneic stem cell transplantation
  1. Tez No: 461599
  2. Yazar: ATİLLA USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut myeloid lösemi, donör lenfosit infüzyonu, kök hücre nakli, Acute myeloid leukemia, donor lymphocyte infusion, stem cell transplantation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş ve amaç:AML tedavisinde bir AKHN önemli bir yer tutmaktadır. AKHN sonrasında relaps görülen hastalarda tedavi seçenekleri kısıtlı ve tedavi başarısı istenilen düzeyde değildir. DLI tedavisibu hastalarda kullanılan ve uzun süre remisyonun görülebildiği önemli bir seçenektir. Çalışmamızda DLI tedavisi başarısına etki eden faktörleri belirlemeyi amaçladık. Yöntem:Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalında 2000-2016 yıllarında arasında AKHN sonrası nüks eden ve tedavilerinde DLI kullanılan 25 AML hastası çalışmaya dahil edildi. Hastalarda AKHN sonrası remisyon süresi, CMV statüsü, sitogenetik risk profili, infüze edilen CD3+ lenfosit sayısı, verici ile cinsiyet ve major kan grubu uyumu, relaps sırasında blast sayısı, DLI tedavisi esnasında hastalık durumu, AKHN sonrası akut ve kronik GVHH ve DLI sonrası akut GVHH parametreleri retrospektif olarak hastane veri tabanı Avicenna taranarak elde edildi. Çalışmanın primer sonlanım noktası ortalama sağ kalım süresi olarak belirlendi. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen hastalarda ortalama yaşam süresi 648,4±825,1 gün olarak tespit edildi. Çalışma sonlandığında 3 hasta yaşamaya devam ediyordu. DLI esnasında hastalığı tam remisyonda olan hastalar (n:10), aktif hastalığı olan hastalara (n:11) göre anlamlı olarak daha uzun yaşadıkları görüldü (665 gün vs 90 gün, p=0,002).Diğer parametrelerin ortalama yaşam süresi üzerinde anlamlı etkisi görülmedi. Sonuç: AKHN sonrası relaps görülen AML hastalarında DLI tedavisinin hastalık remisyona sokulduktan sonra uygulanması ortalama sağ kalım süresini anlamlı olarak arttırdığı çalışmamızda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aims:Allogeneic HSCT is a potent treatment in AML. Treatment options in patients who relapsed after allogeneic HSCT are limited and efficacy is generally poor. DLI treatment is an important option and offers durable remissions in some patients. We aimed to determine the factors which have impact on DLI success Materials and methods: 25 AML patients who treated in Ankara University Medical Center Hematology department and relapsed after allogeneic HSCT are included retrospectively. Remission after allogeneic HSCT, CMV status, cytogenetic risk, infused CD3+ lymphocyte count, sex and primary blood antigen mismatch, blast count at relaps, disease status at DLI treatment, acute and chronic GVHD after allogeneic HSCT and acute GVHD after DLI treatment datas were collected from hospital electronic database and analysed retrospectively. The primary endpoint was overall survival after DLI treatment. Results: Overall survival was 648,4±825,1 days in all patients. Three patients were alive when data analysis were completed. Disease status was predictive for survival in statistic analysis. Overall survival was 665 days for patients whose disease in remission at time of DLI (n:10) and 90 days for patients whose disease was active at time of DLI (n:11) (p=0.002). Other variables were found insignificant. Conclusion: DLI treatment, when performed after disease remission, prolongs survival significantly compared with patients whose disease were active at time of infusion.