Allojenik hematopoietik kök hücre nakli yapılan akut lenfoblastik lösemi hastalarında sitomegalovirüs enfeksiyonunun nakil sonuçlarına etkileri
The effects of cytomegalovirus infection on transplant outcomes in acute lymphoblastic leukemia patients with allogeneic hematopoietic stem cell transplantation
  1. Tez No: 513739
  2. Yazar: ENDER KALACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM CİVRİZ BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Allojenik hematopoietik kök hücre nakli, akut lenfoblastik lö-semi, CMV enfeksiyonu, CMV viremisi, nüks, Allogeneic hematopoietic stem cell transplantation, acute lymphoblastic leukemia, CMV infection, CMV viremia, recurrence
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Allojenik Hematopoietik Kök Hücre Nakli Yapılan Akut Lenfoblastik Lösemi Hastalarında Sitomegalovirüs Enfeksiyonunun Nakil Sonuçlarına Etkileri Giriş ve Amaç: Sitomegalovirüs (CMV) enfeksiyonları allo-HKHN sonrası en sık karşılaşılan viral komplikasyondur. Allo-HKHN alıcılarında CMV enfeksiyonu mor-bidite ve mortalitede artışa neden olur ve kötü prognostik bir faktör olarak kabul edi-lir. CMV enfeksiyonunun myeloid neoplazilerin nüksünde azalmaya yol açabileceği iddia edilmektedir. Nüks riskindeki azalmanın CMV reaktivasyonu nedeni ile oluşan immün aktivasyonla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, ALL tanısı ile allo-HKHN yapılan hastalarda CMV enfeksiyonunun başta nüks riski olmak üzere nakil sonuçları ile ilişkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Hematoloji Bilim Dalı Kök Hücre Nakli Ünitesinde 19.10.2005-25.09.2017 tarihleri arasında akut lenfoblas-tik lösemi tanısı ile allojenik hematopoietik kök hücre nakli yapılan 111 hasta dahil edildi. CMV enfeksiyonunun nakil sonuçları üzerine etkileri retrospektif olarak değer-lendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 111 hastanın 72 (%64.9)'sinde nakil sonrası ilk 90 gün içerisinde CMV enfeksiyonu gelişmiştir. CMV reaktivasyonu olan ve olmayan hastalar arasında HLA uyumu, kök hücre kaynağı, verici CMV IgG serolojisi, alıcı CMV IgG serolojisi, hazırlık rejimi, GVHH profilaksisi açısından fark gözlenmemiş-tir. Takip süresince 36 (%32.4)'sında nüks gelişmiştir. Tüm hasta grubunda ve 100 günden fazla yaşayan hasta grubunda 30.-60. günler arasındaki CMV enfeksiyonu hastalık nüksünü istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttırmıştır. Tüm hasta grubunda ve 100 günden fazla yaşayan hastalarda, CMV enfeksiyonu nedeni ile gansiklovir tedavisi ölüm riskini istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttırmıştır. Sonuç: Allo-HKHN sonrası 30.-60. günlerdeki CMV reaktivasyonu nüks gelişimini öngörülmesine fayda sağlayabilir. Bu hasta grubunda nüks açısından daha yakın takip yapılması nakil sonuçlarına olumlu katkılar sunabilir. CMV enfeksiyonu nedeni ile gansiklovir kullanan hastalarda genel sağkalımın azalabileceği öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Cytomegalovirus Infection on Transplant Outcomes in Acute Lymphoblastic Leukemia Patients with Allogeneic Hematopoietic Stem Cell Transplantation Objective: Cytomegalovirus (CMV) infections are the most common viral complica-tion after allogeneic hematopoietic stem cell transplantation. CMV infection in allo-geneic hematopoietic stem cell transplantation recipients leads to increased morbidity and mortality and can be considered as a poor prognostic factor. It is argued that CMV infection may lead to a decrease in the recurrence of myeloid neoplasms. The reduction in the risk of recurrence is thought to be related to the immunological acti-vation induced by CMV reactivation. In this study, we aimed to investigate the rela-tionship between CMV infection and transplant outcomes, especially the risk of re-currence, in allogeneic hematopoietic stem cell transplantation recipients with ALL diagnosis. Method: Between 19.10.2005 and 25.09.2017, 111 patients with acute lymphoblas-tic leukemia diagnosis who went under allogeneic hematopoietic stem cell transplan-tation has been included in the stem cell transplant unit of the Medical Faculty of the University of Ankara. The effects of CMV infection on the results of transplantation has been evaluated retrospectively. Results: Of the 111 patients included in the study, 72 (64.9%) developed CMV in-fection within the first 90 days after transplantation. No difference has been obser-ved in patients with and without CMV reactivation in terms of stem cell source, do-nor CMV IgG serology, recipient CMV IgG serology, HLA disparity, preparation regimen, GVHD prophylaxis. During the total follow-up period, recurrence occured in 36 (32.4%) patients. In the entire patient group and in the patient group who survi-ved more than 100 days, CMV infections between 30 and 60 days statistically signi-ficantly increased the disease recurrence. The use of ganciclovir for CMV infection increased the risk of death statistically significantly in the whole patient group and in the group living 100 days more. Conclusion: CMV reactivation at 30-60 days after Allo-HKHN may help to predict the recurrence. Closer follow-up in this group of patients may offer positive contribu-tions to the transplantation outcomes. It may be predicted that total survival will be less in patients using ganciclovir for CMV infection. Ganciclovir for CMV infection treatment may be accepted as a negative predictor for the survival outcomes.