Serum osmolaritesi ile koroner anjiyografi sonuçlarına göre belirlenen koroner arter darlığı derecesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the correlation between serum osmolority and degree of coronary artery stenosis determined by coronary angiography
- Tez No: 461603
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UNGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Koroner Anjiografi, Hesaplanan Osmolarite, GENSİNİ Skoru, Coronary Artery Disease, Coronary Angiography, Calculated Osmolarity, GENSİNİ Score
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Serum Osmolaritesi İle Koroner Anjiyografi Sonuçlarına Göre Belirlenen Koroner Arter Darlığı Derecesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Giriş ve Amaç: Koroner arter hastalığı (KAH) dünya çapında hem mortalitesi yüksek hem de maddi kayıplara yol açan önemli birsağlık problemidir. Erken müdahale ile önlenebilmesi, koruyucu tedaviyi ön plana çıkarmaktadır. Hasta ile ilk temas noktası olan aile hekimliği uygulamasında kolay hesaplanabilir bilimsel kanıtlara dayalı risk belirteçlerin önemi artmaktadır. Çalışmamızda beslenme tarzı ile şekillenen serum osmolaritesinin KAH ile ilişkisi vehastalığın ilerleyen aşamalarında güvenilir bir parametre olup olmadığı incelenmiştir Gereç ve Yöntem: Araştırmamız AnkaraÜniversitesi Kardiyoloji AD.'da 01 Mart 2016 – 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında KAH şüphesi ile elektif şartlarda koroner anjiyografi işlemi geçiren 399 hasta ve aynı tarihler arasında Ankara Üniversitesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran KAH açısından tanı ve tedavi almamış 152 kontrol grubu üzerinde yapıldı. Hastaların anjiyografi sonuçlarıGENSİNİskorlaması ile üç gruba ayrıldı: 1) gensini skoru 0 olup darlığı olmayanlar, 2) GENSİNİ skoru 1-19 arası hafif darlığı olanlar, 3) GENSİNİskoru 20 ve üzeri şiddetli darlığı olanlar. Üç grup hasta ve kontrol grubu hesaplanabilir osmolarite, sodyum, BUN açısından karşılaştırıldı. Çıkan veriler SPSS-15 paket programına aktarılarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Hastaların koroner anjiografi öncesi rutin kan ölçümlerinden elde edilen verilerden sodyum değerleri ortalaması 141,42±2,12 mEq/mL, kan şekeri değerleri ortalaması 90,39 ± 9,18 mg/dL, BUN değerleri ortalaması 15,35 ± 4,03 mg/dL olarak bulunmuştur. Bu parametrelerden hesaplanan osmolarite ortalaması 293,34± 4,39 (mOsm/L) olarak hesaplanmıştır. Kontrol grubunun yapılan kan ölçümlerinden elde edilen verilerden sodyum değerleri ortalaması 141,00 ± 1,83 mEq/mL, BUN değerleri ortalaması 13,00 ± 3,12 mg/dL, kan şekeri değerleri ortalaması 89,00 ± 7,96 mg/dL olarak bulunmuştur. Hesaplanan osmolarite ortalaması ise 291,81± 4,00 mOsm/L olarak hesaplanmıştır. İki grup (hasta -kontrol) arasında yapılan analizler sonucunda sodyum, BUN ve hesaplanan osmolarite arasında anlamlı fark bulunmuştur. Oluşturulan gruplardan GENSİNİ skor toplamı“0”olan grubun serum osmolaritesi ortalaması 293,71±4,56 mOsm /lt, skor toplamı 1-19 arası olan grubun osmolaritesi ortalaması 293,58 ± 4,51mOsm /lt, skor toplamı 20 ve üzeri olan grubun ise serum osmolarite ortalaması 292,87±4,15 mOsm /lt olarak ölçüldü. Oluşturulan GENSİNİ skor gruplarının (0, 1-19, ≥20) kendi aralarında bakılan osmolarite değerlerinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: KAH gelişimi boyunca semptomlar ortaya çıkıncaya kadar osmolarite hesaplaması uzun süreli takiplerde kaydedilip risk değerlendirmesi olarak kullanılabilir. Böylece bireylerin beslenmesi ile ilgili yapılan düzenlemeler somut verilere dayandırılarak daha etkin müdahalelerde bulunulabilir. KAH tanısı aldıktan sonra ise osmolarite hastalık takibinde kullanılabilecek bir ölçüm değildir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Correlation Between Serum Osmolority and Degree of Coronary Artery Stenosis Determined By Coronary Angiography Introduction and Objective: Coronary artery disease (CAD) is an important health problem that causes both mortality and financial loss worldwide. Potential prevention by early intervention brings the preventive treatment into the forefront. The importance of easy-computable, evidence-based risk markers are gradually increasing in family medicine practicewhich is the first contact point with patients. In our study, we investigated whether the serum osmolarity, effected by feeding style, is related to CAD or not and whether it is a reliable parameter in the later stages of the disease or not. Materials and Methods: We investigated 399 patients who underwent coronary angiography underelective condition between 01 March 2016 and 31 August 2016 at the Ankara University Cardiology Department and 152 control groups which had not been diagnosed and treated for coronary artery disease at Ankara University Family Physician Policlinic between the same dates. Patients were divided into three groups according to the results of angiography: 1) no stenosis with Gensini Score is 0, 2) mild stenosis with Gensini Score is between 1 and 19, 3) severe stenosis with Gensini Score is greater than or equal to 20. Three patient groups and control group were compared according to calculated osmolarity, sodium, BUN. Statistical analysis was performed with SPSS-15 package program. Results: Patients'mean sodium values, mean BUN values and mean plasma glucose values which were measured before coroner angiography, were 141,42 ± 2,12 mEq / mL, 15,35 ± 4,03 mg / d L and 90,39 ± 9,18 mg/dL, respectively.The mean osmolarity levels was calculated as 293,34 ± 4,39 (mOsm / L) according to these parameters. Mean sodium, BUN and plasma glucose values of the control group were found to be 141.00 ± 1.83 mEq / mL, 13.00 ± 3.12 mg / dL and 89,00 ± 7,96 mg/dL, respectively. Mean osmolarity level of the control group was calculated as 291,81 ± 4,00 mOsm / L. As a result of the analysis between two groups (patient-control), there was a significant difference between sodium, BUN and calculated osmolarity. The mean osmolarity level of the group with total Gensini Score of 0 was 293,71 ± 4,56 mOsm / lt, the mean osmolarity level of the group with Gensini Score between 1-19 was 293,58 ± 4,51 mOsm / lt, in the group with Gensini Score greater than or equal to 20, the mean serum osmolarity was measured as 292,87 ± 4,15 mOsm / lt. There was no significant difference between Gensini Score groups (0, 1-19, ≥20) according to osmolarity levels. Conclusion: Calculated osmolarity can be used as a risk assessment in CAD until the manifestation of the symptomps. Thus, the nutrition management of the individuals could be based on more scientifically concrete data and the effectiveness of the interventions would be higher. Once the diagnosis of CAD is established, calculated osmolarity doesn't have any value as a risk assessment tool.