Koroner arter hastalarında, bir risk belirteci olarak serum osmolalitesi kullanılması
The utility of serum osmolality as a risk marker in coronary artery patients
  1. Tez No: 639339
  2. Yazar: ELİF SEDA TOPUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KARABAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Osmolalite, Gensini skoru, Syntax skoru, Coronary artery disease, osmolality, Syntax score, Gensini score
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Kardiyovasküler hastalıklar dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklar içinde en önemli mortalite ve morbidite sebebidir. Bu nedenle, sebeplerin ve risk faktörlerinin belirlenmesi, bunlara yönelik tedbirlerin alınması halk sağlığı açısından büyük önem arz eder. Kardiyovasküler hastalıklar arasında en yaygın olanı ise Koroner Arter Hastalığı (KAH)'dır. Bu çalışmada amacımız; serum osmolalitesi ile KAH arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığını araştırmak ve risk modellemelerinde bir risk belirteci olarak kullanılabilirliğine bakmaktır. Materyal-Metot: Araştırmaya İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniği ve acil servisine, Temmuz 2019 ile Ocak 2020 tarihleri arasında herhangi bir şikayetle başvurmuş, yapılan tetkikler sonucunda koroner anjiyografi endikasyonu konulan 40-80 yaş arası gönüllü, çalışma için onamı alınmış, kooperasyon ve oryantasyonu yeterli, dışlama kriterlerinden herhangi birine sahip olmayan 113 gönüllü (39K, 74E; yaş ort: 56,6 ± 10,8 yıl) dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar angiografide kritik KAH tespit edilenler (>%50 darlık), grup-1 ve normal koroner arter (%50 darlık ve normal koroner arter saptanan iki grupta, özellikle diyabetes mellitus ve ciddi organ yetmezliklerini dışladığımızda kan osmolaliteleri arasında anlamlı bir fark oluşmadığını gördük. Yine de buna rağmen ilk grubun artmış kan şekerleri, total kolesterol, TG, BKO bize prediyabet açısından düşündürücü olmuştur. Mevcut, geniş dışlama kriterlerine sahip başka bir çalışma bulamamış olmamız çalışmamızı alanında tek kılarken, vaka sayısını daha fazla olduğu, çok merkezli başka çalışmalarla da osmolalitenin KAH gelişimindeki yeri daha açık tartışılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cardiovascular diseases are the most important cause of mortality and morbidity among non-contagious disease in the World. Therefore, determining the causes and risk factors and taking precautions fort hem are of great importance for public health. The most comon among cardiovascular disease is Coronary Artery Disease (CAD). Our aim in this study; to investigate whether there is a significant relationship between plasma osmolality and CAD and to look at its usability as a risk marker in risk modeling. Material-Method: 113 volunteers (39 female, 74 male; mean age: 56,6 ± 10,8 years) included this research who applied to the Cardiology outpatient clinic and emergency of Istanbul Education and Research Hospital with any complaints between July 2019 and January 2020, and underwent coroner angiography, whose ages ranged between 40-80, the cooperation and orientation was sufficient, volunteering to participate in the study and with their consent and without any exclusion criteria. The patients included in the study were divided into two groups as those with critical CAD on angiography (>50% stenosis), group-1 and normal coronary artery (50% stenosis and normal coronary artery. Nevertheless, the increased blood glucose, total cholesterol, TG and WHR of the first group made us think in terms of prediabetes. While the fact that we could not find another study which has these available, extent exclusion criteria makes our study unique in its field, the place of osmolality in CAD development can be discussed more clearly by another multicentre advanced studies.