Perkütan koroner girişim uygulanan hastalarda kontrast madde nefropatisinin engellenmesinde sodyum bikarbonatın etkinliğinin, N-asetilsistein + izotonik sodyum klorürün etkinliği ile karşılaştırılması
Prospective randomized study of sodium bicarbonate, N-acetylcysteine, and saline for prevention of radiocontrast-induced nephropathy
  1. Tez No: 171896
  2. Yazar: EMİN EVREN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMA GÜNERİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, sodyum bikarbonat, sodyum klorür, N- asetilsistein, perkütan koroner girişim. -38, Contrast- induced nephropathy, sodium bicarbonate, sodium chloride, N- acetylcysteine, percutaneous coronary intervention. -39
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
8. ÖZET: Genel bilgi:Kontrast madde nefropatisi ( KMN), günümüzde sıklığı giderek artan perkütan koroner girişimlerin önemli bir komplikasyonu olmaya devam etmektedir. KMN gelişimini engellemek amacı ile bir çok tedavi yöntemi denenmiş ve bir çok çalışma yapılmıştır. Yakın zamanda ise sodyum bikarbonat infüzyonunun standart korunma protokolü olan sodyum klorür infuzyonuna oranla anlamlı olarak daha koruyucu olduğu bulunmuştur. Fakat sodyum bikarbonatın KMN sıklığını azaltmadaki tutarlılığını araştırmak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca sodyum bikarbonatın, N-asetilsistein + sodyum klorür kombinasyonundan da daha etkili olma ihtimali vardır ve araştırılmalıdır. Amaç: kontrast madde nefropatisinin engellenmesinde sodyum bikarbonat infü/.yonunun etkinliğini, daha önceden karşılaştınlmadığı bir başka proflaksi rejimi olan peroral N- asctilsistein + izotonik sodyum klorür infuzyonu ve standart proflaksi rejimi olan izotonik sodyum klorür infuzyonu tedavileri ile karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya merkezimizde perkütan koroner girişim uygulanan, renal fonksiyonlarının kararlı olduğu bilinen ve bazal kreatinin değeri 1,2 mg/dl veya üzerinde olan toplam 216 hasta dahil edildi. Hastalar, izotonik sodyum klorür infuzyonu ( Grup 1) ( n=72), N-asetilsistein + izotonik sodyum klorür infuzyonu (Grup 2) ( n=72) ve 1 54 mEq/l sodyum bikarbonat infuzyonu (Grup 3) ( n=72) gruplarına randomize edildi. Tüm hastalara aynı dozda hidrasyon yapıldı ( Girişimden 6 saat önce başlanan ve sonrasında 6 saat devam eden lml/kg dozunda iv hidrasyon). Kombinasyon kolundaki hastalara günde iki kez, peroral 600 mg N- asetilsistein verildi ( Girişimden bir gün önce başlandı ve işlem günü devam edildi.) Bütün hastaların koroner girişimleri sırasında düşük osmolariteli - iyonik bir kontrast madde olan İyoksaglat ( iyot içeriği : %32 m/v, osmolalite: 600 mOsm/kgH20, viskozite 37 °C de: 7.5 m Poise) kullanıldı. Radyokontrast maddeye maruz kaldıktan 48 saat sonra gözlemlenen, bazal serum kreatinin seviyesinde % 25' lik veya 0,5 mg/ di' lik artış KMN olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, cinsiyet, bazal kreatinin değeri, glomerüler filtrasyon hızı, hematokrit değerleri, kullanılan kontrast madde miktarı açısından fark yoktu. Diabet, kalp yetersizliği, koroner arter hastalığı sıklığı da benzerdi. KMN sıklığı sodyum klorür grubunda %13,9 (n=10), N-asetilsistein + sodyum klorür grubunda %9,7 (n=7), sodyum bikarbonat grubunda %4,2 (n=3) olarak bulundu ( ANOVA p: 0,13). Sodyum bikarbonat tek başına ile sodyum klorür karşılaştırıldığında KMN gelişimini anlamlı olarak azalttı ( p : 0,04 ). Sonuç: Perkütan koroner girişim uygulanan hastalarda KMN gelişimini engellemede sodyum bikarbonat infuzyonu tek başına ile sodyum klorür infuzyonuna oranla daha etkilidir. Fakat N-asetilsistein + sodyum klorür kombinasyon tedavisine oranla ek bir fayda sağlamamıştır.
Özet (Çeviri)
9. SUMMARY: Background: Contrast- induced nephropathy remains an important complication of percutaneous coronary interventions. Recently, hydration with sodium bicarbonate was found to be significantly more protective than hydration with sodium chloride in humans. However, further studies are required to establish the consistency of sodium bicarbonate in reducing the incidence of contrast- induced nephropathy. It is also possible that pretreatment with sodium bicarbonate may offer better protection than combination of N-acetylcysteine with sodium chloride. Objective: To compare the efficacy of sodium bicarbonate in preventing radiocontrast- induced nephropathy in patients undergoing cardiovascular procedures, with two other proflaxi regimes, combination of N-acetylcysteine plus sodium chloride and sodium chloride alone. Methods: We prospectively enrolled 216 patients who were scheduled for cardiovascular procedures and had a baseline creatinine >1,2 mg/dl. The patients were randomly assigned to receive either 154 mEq/ L of sodium bicarbonate (Group 3) (n=72), or 154 mEq/ L of sodium chloride (Group 1) (n=72), or 154 mEq/ L of sodium chloride plus N-acetylcysteine (Group 2) (n=72). All patients received same dose of fluid (1 ml/ kg per hour for 6 hours before and 6 hours after the procedure). Patients in combination arm, also received N- acetylcysteine orally (600 mg twice daily) starting the day before the procedure and continuing through the day of the procedure. All patients received low-osmolality ionic contrast (loxaglate ). Contrast- induced nephropathy was defined as an increase in serum creatinine of > %25 or 0.5 mg/dl after 48 hours. Results: There were no significant group differences in age, sex, baseline serum creatinine, creatinine clearance, hematocrit, incidence of diabetes, systolic heart failure, coronary artery disease and contrast volume. The incidence of contrast- induced nephropathy was 13.9 % (n=10) in the sodium chloride alone group, 9.7% (n=7) in N-acetylcysteine plus sodium chloride group and 4.2% (n=3) in sodium bicarbonate group ( ANOVA p = 0.13). Hydration with sodium bicarbonate was significantly effective than hydration with sodium chloride alone for proflaxis of contrast-induced nephropathy when compared in each other (Group 1 vs Group 3) ( Student t. p = 0,04 ). Conclusion: Hydration with sodium bicarbonate provides better protection against contrast- induced nephropathy than sodium chloride infusion does alone. But it did not offer additional benefit over combination therapy of N-acetylcysteine plus hydration with sodium chloride.