Mudurnu nehrinde su kalitesinin bentik makroinvertebratlar ile belirlenmesi
Determination of water quality at river Mudurnu through benthic macroinvertebrates
  1. Tez No: 461733
  2. Yazar: ESRA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTAÇ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mudurnu River, Benthic Macroinvertebrates, Biotic Index, Water Quality, SPSS Program, t-Test
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, Mudurnu Nehri üzerinde belirlenen altı noktadan 2016 yılının Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında, altı ay boyunca ayda iki kez olmak üzere, bentik makroinvertebrat örnekleri alınarak Mudurnu Nehrinin su kalitesinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Alınan bentik makroinvertebratlar örnekleri tür ve familya bakımından teşhis edilmiştir. Ve Bentik makroinvertebratlar, Trent Biyotik İndeks (TBI),Belçika Biotik İndeks (BBI) Biological Monitoring Working Party Score System (BMWP), Her Taksonun Ortalama Değeri (ASPT), Chandler Biyotik Skor İndeksi ve Shannon İndeksine göre değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler değerlendirilerek su kalite sınıfları tespit edilmiştir. Sonrasında, teşhisleri yapılanBentik makroinvertebratlar ile kirlilik arasındaki ilişki araştırılmış,SPSS Statistic (Statistical Package for the Social Science) 21/2012 kullanılarak t-testi yöntemi ile analiz edilmiştir.İndeksler incelendiğinde Mudurnu Nehri için kullanıma en uygun indeksin Belçika Biyotik İndeks olduğu tespit edilmiştir.Sonuç olarak Mudurnu Nehri'in çevresindeki endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerden etkilendiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Mudurnu Nehri, Bentik Makroinvertebratlar, Biyotik İndeksler, Su Kalitesi, SPSS Programı, t-Testi
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the water quality of Mudurnu River through benthic macroinvertebrate samples taken from six stations placed on Mudurnu River throughout six months in twice a monthin May, June, July, August, September and October of the year 2016. The benthic macroinvertebrate samples received were identified in term of species and family. And benthic macroinvertebrates were assessed according to the Trent Biotical Index (TBI), the Belgian Biotic Index (BBI), the Biological Monitoring Working Party Score System (BMWP), the Avarage Score Per Taxon (ASPT), the Chandler Biotic Score Index and the Shannon Index.Water quality classes were determined by evaluating the obtained data. Subsequently, the relationship between the identified benthic macroinvertebrates and pollution was investigated and analyzed using the t-test method using the SPSSStatistic (Statistical Package for the Social Science) program version 21/2012. When the indices are examined, it is determined that the most suitable index for Mudurnu River is Belgium Biotic Index. As a result, it has been determined that the Mudurnu River is affected by industrial and agricultural activities around it.