Mudurnu nehrinde su kalitesinin kimyasal parametrelerle belirlenmesi
Determination of water quality at Mudurnu river by chemical parameters
  1. Tez No: 461730
  2. Yazar: SEDA AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTAÇ ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mudurnu Nehri, Su Kalitesi, Kimyasal Parametre, Regresyon Analizi, SPSS Programı, Mudurnu River, Water Quality, Chemical Parameters, Regression Analysis, SPSS Program
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Mudurnu Nehri'nin su kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan bu çalışmada 2016 yılının Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim aylarında, 6 ay boyunca ayda iki kez olmak üzere arazi çalışması ve laboratuvar çalışmalarında bulunulmuştur. Kıtaiçi Yüzeysel Su Kaynaklarının Sınıflarının Belirlenmesine etki eden su kalite parametrelerinden Sıcaklık, pH, Amonyum Azotu (NH4-N), Nitrit Azotu (NO2-N), Nitrat Azotu (NO3-N), Toplam Kjeldahl Azotu (TKN), Toplam Azot (TN), Toplam Fosfor (TP), Askıda Katı Madde (AKM), Biyolojik Oksijen İhtiyacı (BOİ), Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değerleri baz alınarak çalışma gerçekleştirilmiştir. Yapılan laboratuar çalışmaları ile analiz sonuçları tedarik edilmiş ve değerler grafiksel olarak düzenlenmiştir. Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği'ne (YSKYY) göre Su Kalitesi Sınıflandırılması yapılmış ve yorumlanmıştır. Bu kalite sınıflandırılmasına göre; Mudurnu Nehri'ndeki seçili tüm noktaların Genel şartlar parametreleri için I. sınıf su kalitesine sahip oldukları, Oksijenlendirme Parametreleri için II. sınıf su kalitesine sahip oldukları ve Besin Elementleri Parametreleri için IV. sınıf su kalitesine sahip oldukları tespit edilmiştir. Kimyasal parametrelerin birbirleri arasındaki ilişkiler SPSS Statistics 21 / 2012 (Statistical Package For The Social Sciences) programı kullanılarak Regresyon modeliyle analiz edilmiştir. Sonuç olarak Mudurnu Nehri'nin IV. sınıf su kalitesine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the water quality of Mudurnu River through water samples taken from 6 stations placed on Mudurnu River throughout 6 months in twice a month in May, June, July, August, September and October of the year 2016. The parameters of temperature, pH, Ammonium Nitrogen (NH4-N), Nitrite Nitrogen (NO2-N), Nitrate Nitrogen (NO3-N), Total Kjeldahl Nitrogen (TKN), Total Nitrogen (TN), Total Phosphorus (TP) , Suspended Solids (TSS), Biological Oxygen Demand (BOD), Chemical Oxygen Demand (COD) are analyzed in the water samples. The study measured the river in Mudurnu identified six different sampling points of the month specified parameters affecting water quality values are edited graphically. Surface Water Quality Management Regulation Water Quality Classification made by and interpreted. According to this quality classification; selected in Mudurnu River they have 1st class water quality for general terms the parameters of all the points, Oxygenation for 2nd class water they have the quality and nutrient parameters for the parameters were found to have a 4th class water quality. The relationship between each of the chemical parameters, SPSS (Statistical Package For The Social Sciences) version of the program were analyzed by using regression model 21 / 2012. Consequently Mudurnu River has been found to have a 4th class water quality.