Mudurnu Büyük Camii, Seyrancık ve Kaygana mahalleleri tarihi yerleşim dokusunun incelenmesi ve koruma geliştirme önerisi
An Analysis and preservation proposal on historical settlements of Büyük Camii, Seyrancık and Kaygana neighborhoods in Mudurnu
  1. Tez No: 114755
  2. Yazar: AYLİN ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. CAN HERSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, Mudurnu, Geleneksel doku, Restorasyon
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada, tarihi kent dokularında kentin bir bütün olarak algılandığı ve her bir yapının da bütünün bir parçası olduğu düşünülerek bu anlamda geleneksel konut dokusu incelenmiş, değerlendirilmiş ve öneri koruma programı geliştirilmiştir. Çalışma; giriş ve sonuç bölümleri de dahil olmak üzere toplam altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı ve yöntemi hakkında bilgilerin verildiği giriş bölümünden sonra ikinci bölümde çalışma alanının fiziksel, tarihsel, sosyal, ekonomik ve mimari özellikleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde, çalışma alanının fiziksel, mimari ve sosyal analizi yapılmış, dördüncü bölümde de elde edilen tespitler sonucunda olanak ve sorunlar değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde ise, Mudurnu Büyük Camii, Seyrancık ve Kaygana mahallelerinin çağdaş koşullarda sağlıklılaştırılarak korunması için genel planlama kararlan geliştirilmiştir. Son bölümde ise mevcut korumaII imar planının yetersiz olduğu ve yeniden düzenlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bilim Kodu : 601.04.02
Özet (Çeviri)
In this study historical city texture is perceived as a whole and all other buildings as parts of this whole. Therefore, the traditional settlement of the city of Mudurnu is analyzed and a preservation proposal program is developed in this direction. The study contains six chapters, including the introduction and conclusion. After the introduction part in which the aim and the method of the work is explained, a background of the physical, historical, social, economical and architectural characteristics of the study field is given in the second chapter, and they are analyzed in the third chapter. Then, the possibilities and problems are determined according to the results of analysis in the previous chapter. General planning decisions on preservation of Mudurnu Büyük Camii, Seyrancık and Kaygana neighborhoods in modern circumstances are determined in the fifth chapter. In the last part, as a conclusion, the present preservation program for public improvement plan is found to be insufficientIV and need to be reorganized. Science Code : 601.04.02 Key Words : Preservation, Mudurnu, Traditional Settlement, Restoration Page Number : 163 Adviser : Assoc. Prof. Dr. M. Can HERSEK