Spiroindolin sübstitüe sülfonamit türevi bileşiklerin sentezi
Synthesis of spiroindoline substituted sulfonamide compounds
  1. Tez No: 461756
  2. Yazar: ÖZCAN GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfonamit, İsatin, Spiroindol, Karbonik anhidraz, Sulfonamide, İsatin, Spiroindoline, Carbonic anhydrase
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsan anotomisindeki işleyiş bozukluklarına enzimlerin etki ettikleri günümüzde bilinen bir gerçektir. Bu işleyiş bozukluklarını gidermenin yolu duruma sebep olan enzimlerin devre dışı bırakılması ya da aktivitetisinin artırılması veya azaltılması ile olabilir. Bu enzimleri kontrol etmenin yolu enzimlerdeki metal gruplarına bağlanabilen fonksiyonel gruplu kimyasal bileşiklerden geçer. Bunu göz önüne alarak daha önceki çalışmalarda etkileri ortaya konmuş olan sülfonamit, isatin ve alkillerin reaksiyonuyla bunların 14 adet türevi sentezlenmiştir. Bu çalışmada, isatinin spiroindol türevleri, isatinin N-alkilasyonundan başlanarak sentezlenmiştir. Bileşiklerin sentezi, N-Alkilasyon, esterleşme, aminasyon ve oksadiazol oluşumu içeren 4 adımda yüksek verimle gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen son ürünlerin yapıları 1H NMR, 13C NMR, IR spektrumları ve elementel analiz ile doğrulanmıştır. Yeni 14 spiroindolin sübstitüe sülfonamit bileşikleri (6a-n) sentezlenmiştir ve bu bileşiklerin saflaştırılmış insan karbonik anhidraz I ve II'nin aktivitesi üzerindeki inhibisyon etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmadaki tüm sentezlenmiş bileşiklerin karbonik anhidraz (CA) isoenzim aktivitesini inhibe ettiği görülmüştür. Bu bileşiklerden 6a hCA II için (Ki: 0,151 µM) ve 6b hCA I için (Ki: 0,042 µM) daha çok inhibe ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a known fact that enzymes have an effect on the malfunctioning of the human anotomy. The way to eliminate these malfunctions may be by increasing, decreasing the activity or to eliminate of the enzymes that cause it. The way to control these enzymes is through with functional groups of chemical compounds that can bind to metal groups in enzymes. Taking this into consideration, 14 new compounds were synthesized by the reaction of sulfonamide, isatin and alkyls which effects have been revealed in previous studies. In this study, spiroindoline compounds were started to synthesize by N-Alkylation of isatin. The total synthesize occur in 4 steps that include N-alkylation, esterification, amination and oxodiazole formation stages respectively with a high yield. Structures of the synthesized final products were verified by 1H NMR, 13C NMR, IR spectrometers and elementel analysis. New 14 spiroindoline sübstituted sulfonamide compounds ( 6a-n ) were synthesized and their inhibitory effects on the activity of purified human carbonic anhydrase I and II were evaluated. The results showed that all the synthesized compounds inhibited the carbonic anhydrase isoenzyme activity. Among them, 6b was found to be the most active (Ki: 0,042 µM) for hCA-I and 6a (Ki: 0,151 µM) for hCA-II.