DBYBHY-2007 ve TS 500 kurallarının şantiyedeki uygulama hataları ve asmolen döşemeler üzerine inceleme: Hendek örneği
The mistakes in the implementation of Earthquake Regulation 2007 and TS 500 rules and analysis on asmolen based floorings in the construction site: Hendek case
- Tez No: 461755
- Danışmanlar: PROF. ADİL ALTUNDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: DBYBHY 2007, TS 500, İmalat Hataları, Proje Hataları, Hendek, DBYBHY 2007, TS 500, Manufacturing Defects, Project Defects, Hendek
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmadaki amaç 1.derece deprem bölgesinde bulunan Sakarya ilinin bir ilçesi olan Hendekte 2016 yılında yapılan binaların yapımında gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını araştırmaktır. Bu amaçla daha önce Ankara, Trabzon, Balıkesir, Yalova ve Kocaeli illerinde yapılmış benzer çalışmalar incelenmiştir. Bu çalışma Hendek ilçesinde belirlenen 40 yapı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma 6 bölümden oluşmaktadır; İlk bölümde çalışmanın amacı, kapsamı belirtilmiş ve benzer çalışmalar açıklanmıştır. İkinci bölümde Depremin tanımı ve parametreleri açıklanmıştır. Sakarya ilinin Hendek ilçesinin depremselliği ile 1999 depreminde yaşanan can kaybı ve hasarlar belirtilmiştir. Üçüncü bölümde ise esas alınan iki yönetmelik (DBYBHY 2007 ve TS 500) arasındaki uyumsuzluklardan ve önerilerden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde asmolen döşemeli yapılar hakkında DBYBHY 2007 ve TS 500 şartlarına uygun bilgiler ifade edilmiştir. Beşinci bölümde yapı analizlerinde bulunan maddeler, yönetmeliklerdeki sınır şartları ve hata oranları yüzdeleri ile belirtilmiştir. Son olarak altıncı bölümde sonuçlar ve öneriler ile birlikte önceki çalışmalardaki verilerle karşılaştırmalar yapılıp Türkiye geneli imalat hataları karnesi oluşturulmuştur. Sonuç olarak anlaşılmıştır ki; çok kısa bir zaman önce şiddetli bir depremi tecrübe eden Sakarya ve Hendekte depremin önemi unutulmuş, proje hatalarında fazla bir sorun olmasa da imalat konusunda gerek işçilik gerekse malzeme kalitesi konusundaki eksikliklerin devam ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the measurements taken in Hendek, a district of Sakarya Province, which is an earthquake area in the first degree. To this end, we have examined the similar studies conducted in Ankara, Ankara, Trabzon, Balıkesir, Yalova and Kocaeli. This study covers 40 buildings in Hendek. The study includes six chapters. The first chapter covers the scope and the objective of the study. The second chapter gives the definition and parameters of a quake. The vulnerability of Hendek and the casualties that occurred in 1999 are also in this chapter. The third chapter deals with the inconsistencies between the two regulations (DBYBHY 2007 and TS 500) and the possible suggestions. The fourth chapter discusses the DBYBHY 2007 and TS 500 rules about asmolen based structures. The fifth section gives the percentages of error rates, border restrictions in the regulations and the materials included in the structure analysis. The last chapter makes comparisons to the previous studies and gives a 'production errors report' covering all regions in Turkey. The study concludes that, though experienced very recently in Hendek, the significance of the earthquake is now greatly ignored. It is seen that even when the projects are free of faults, the problems in the case of material quality and in craftsmanship persist.