Remazol brilliant blue R tekstil boyar maddesine maruz bırakılan gökkuşağı alabalığı'nda (Oncorhynchus mykiss) biyokimyasal yanıtın araştırılması
Investigation of biochemical response in rainbowtrout (Oncorhynchus mykiss) exposedto remazol brilliant blue R textile dye
  1. Tez No: 461810
  2. Yazar: LEYLA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN CIKCIKOĞLU YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil Boyar Madde, Remazol Brillant Blue R (RBBR), GST, CYP1A1, LDH, Oncorhynchus mykiss (Gökkuşağı Alabalığı), Textile Dye, Remazol Brilliant Blue R (RBBR), GST, CYP1A1, LDH, Oncorhynchus mykiss (Rainbow trout)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tekstil endüstrisi üretiminde kullanılan boyalar biyolojik arıtmaya dirençli, toksik maddeler olup, birçoğu polimer yapılara sahiptir. Bu boyalar baskı ve boyama gibi çeşitli aşamalar aracılığıyla sucul çevreyi kirletirler ve moleküler, hücresel, biyokimyasal ve fizyolojik bozukluklara neden olabilirler. Bu çalışmada; çeşitli konsantrasyonlarda tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan Remazol Brilliant Blue R' ye maruz bırakılan gökkuşağı alabalığında biyokimyasal yanıtın araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla lokal çiftliklerden 56 adet Oncorhynchus mykiss (Gökkuşağı Alabalığı) temin edilmiştir. Bir kontrol grubu ve üç uygulama grubu olmak üzere Gökkuşağı Alabalıklarına (Oncorhynchus mykiss) boyar madde uygulandı. Bu grupların Glutatyon S-Transferaz (GST), Sitokrom P-450 (CYP1A1) ve Laktat Dehidrojenaz (LDH) enzim aktiviteleri ölçülmüştür. Bu ölçümler ELISA yöntemiyle ticari kitler kullanılarak Mikroplaka okuyucuda okunmuştur. GST enzim aktivitesinde genel olarak 24. saatte kontrol grubu ile kıyasladığımızda B (1 mg l-1) ve C (2 mg l-1) gruplarında artış göstermiş olup gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemlidir(p0.05). CYP1A1 düzeyleri farklı doz uygulanan gruplar arasında 24. saatte kontrol grubuyla kıyasladığımızda A (0,5 mg l-1) ve B (1 mg l-1) gruplarında artış (p0.05). Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre; RBBR tekstil boyasına maruz kalan Oncorhynchus mykiss (Gökkuşağı Alabalığı)' ın toksik etkinin belirlenmesinde GST, CYP1A1 ve LDH enzimlerinin biyobelirteç olarak kullanılmasının yararlı olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Biochemical Response in Rainbowtrout (Oncorhynchus mykiss) Exposedto Remazol Brilliant Blue R Textile Dye The dyes used in textile industry production are toxic substances and most of them have polymer structures. These dyes pollute the aquatic environment via various stages such as printing and dyeing, and may cause molecular, cellular, biochemical and physiological disorders. In this study, it was aimed to investigate the response of Rainbow Trout exposed to Remazol Brilliant Blue R, which is widely used in textile industry in varying concentrations. With this purpose, 56 Oncorhynchus mykiss (Rainbow Trout) individuals were obtained from local farms. The Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) were applied a dyeing substance in an experimental setting with a control group and three experiment groups. The Glutathione S-transferase (GST), Cytochrome P-450 (CYP1A1) and Lactate Dehydrogenase (LDH) enzyme activities of these groups were measured. These measurements were read in a microplate reader using commercial kits with ELISA method. In comparison with the control group, the GST enzyme activity increased in the groups B (1 mgl-1) and C (2 mgl-1) in the 24th hour, and the difference between the groups was significant (p0.05). In comparisons of the groups with different dosages and the control group in the 24th hour, CYP1A1 enzyme activity increased in the groups A (0,5 mg l-1) and B (1 mg l-1) (p0.05). According to the results of this study, it was shown that CST, CYP1A1 and LDH enzymes may be useful as biomarkers in determining the toxic effects in Oncorhynchus mykiss (Rainbow Trout) exposed to the RBBR textile dye.