Yabancı turistlerin Belek Bölgesi'ni bir golf destinasyonu olarak tercih etmesinde etkili olan çekici faktörler
Pull factors effecting foreign tourists to prefer Belek Region as a golf destination
- Tez No: 461991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ ARTUĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Seyahat Motivasyonu, Çekici Faktörler, Golf Turizmi, Belek, Travel Motivation, Pull Factors, Golf Tourism, Belek
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve insanların değişen tüketim alışkanlıkları karşısında, turistleri seyahate yönlendiren nedenlerin, seyahat motivasyonlarının, özellikle de bir destinasyonu tercih ederken o destinasyona ait hangi çekici faktörlerin turistlerin kararlarını daha çok etkilediğinin bilinmesi destinasyon yöneticilerine ve turizm işletmecilerine turistlerin istek ve ihtiyaçlarını anlamada önemli derecede fayda sağlayacaktır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin Belek Bölgesi'ni bir golf destinasyonu olarak tercih etmesinde etkili olan çekici faktörleri belirlemektir. Bu amaca yönelik olarak, Belek Bölgesi'ne golf tatili için gelen 440 yabancı turiste anket uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan anket iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde katılımcıların bireysel (cinsiyet, medeni durum, milliyet, yaş, eğitim durumu, meslek, aylık gelir düzeyi), seyahate katılım ve golf oynama özelliklerine (Belek'e kaçıncı kez geldiği, golf tatiline kiminle beraber gittiği ve kaç yıldır golf oynadığı) yer verilmiştir. İkinci bölümde ise 17 madde ve beş temel boyuttan oluşan (tarihi ve kültürel değerler, golf tatil yeri/sahası olanakları ve hizmetleri, doğal güzellikler, hijyen ve güvenlik ve sosyal aktiviteler) çekici faktörleri ölçen ölçek yer almaktadır. Türkiye'ye gelen yabancı turistlerin Belek Bölgesi'ni bir golf destinasyonu olarak tercih etmesinde etkili olan çekici faktörleri belirlemek için, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel analizlerden faydalanılmıştır. Çekici faktörlerin, turistlerin demografik, seyahate katılım ve golf oynama özelliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği,“bağımsız örneklemler için t-Testi”ve“bağımsız örneklemler için tek-faktörlü varyans analizi (ANOVA)”ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, yabancı turistlerin Belek Bölgesi'ni bir golf destinasyonu olarak tercih etmesini etkileyen en önemli faktör;“golf tatil yeri/sahası olanakları ve hizmetleri”olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer bir ifadeyle, Belek'in kaliteli golf sahalarına sahip olması, golf tatil yeri özellikleri ve olanakları ve golf oynayan kişilere sunmuş olduğu hizmetler yabancı turistlerin Belek'i tercih etmesinde etkili olmuştur. Ayrıca araştırma sonucunda; yabancı turistlerin Belek Bölgesi'ni bir golf destinasyonu olarak tercih etmesinde etkili olan çekici faktörlerin, turistlerin cinsiyet, yaş, eğitim seviyeleri, ziyaret sayıları ve golf tatiline katılım şekillerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
of today, for destination managers and tourism operators, knowing why tourists are driven to travel, their travel motivations, and especially when choosing a destination which pull factors of that destination influence their preferences more effectively would yield significant benefits in understanding requirements and demands of tourists. The aim of this study is to determine pull factors effecting foreign tourists to prefer Belek Region as a golf destination. In accordance with this aim a questionnaire is carried out with 440 people who prefer Belek Region for a golf vacation. The questionnaire where use in this study consists of two parts. In the first part of the questionnaire, there is information about personal (gender, marital status, age, educational level, monthly income, nationality), participation to travel-wise and golf-playing habits-wise (how many times they have visited Belek, with whom they go to the golf tourism, how many years they play golf). In the second part of the questionnaire, there is a scale which measures the pull factors and the scale has 17 factors and five basic dimensions (historical and cultural values, golf resort/course facilities and services, natural beauties, hygiene and safety and social activities). Descriptive analyzes such as arithmetic mean and standard deviation were used in order to determine pull factors effecting foreign tourists to prefer Belek Region as a golf destination. Whether these pull factors showed comprehensive differences in the attributes of tourists demographically, participation to travel-wise and golf-playing habits-wise or not was tested with a“t-Test for independent samples”and with a“one-factor variance analysis for independent samples (ANOVA)”. As a result of research, the most influential factor which affect the choice of foreign tourists who prefer Belek Region as a golf destination is;“golf resort/course facilities and services.”In other words, presence of quality golf courses in Belek, its golf holiday amenities and facilities, and the services offered to golfers have been influential for foreign tourists in favoring the vicinity. In addition, in the conclusion of the research it has been determined that pull factors which are effective in the preferences of foreign tourists Belek Region as a golf destination show significant differences according to gender of tourists, their ages, education levels, number of visits and participation to the golf vacation.