Klâsik Türk şiirinde hüsn-i tâ'lîl sanatı
The art of hüsn-i ta'lîl in classical Turkish poetry
  1. Tez No: 461992
  2. Yazar: JÜLİDE ERKEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER TANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dîvân, Belâgât, Edebî Sanat, Hüsn-i Ta'lîl, Gazel, Dîvân, Rhetoric, Literary Art, Hüsn-i Ta'lîl, Gazelle
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Klâsik Türk şiir geleneği içinde yer alan şairler yüzyıllar boyunca edebî sanatlara önem vermiş ve eserlerinde kullanmışlardır. Edebî sanatlar, gelenek içinde şairlerin yeteneklerini kullanmalarına ve orijinalliklerini ortaya koymalarına imkân sağlamıştır. Hüsn-i ta'lîl de bu sanatların içinde kıymet verilen sanatlardan olmuştur. Bu çalışmada Klâsik Türk şiirinde hüsn-i ta'lîl sanatının yeri, değeri ve önemi ortaya konulurken, XIV. ve XIX. yüzyıllar arasında yaşadıkları çağda, edebî muhitlerde, dili kullanım ve estetik kaygılar bakımından takdir görmüş sekiz şair seçilmiştir. Böylelikle yüzyıllar içinde hüsn-i ta'lîl sanatının nasıl bir değişime uğradığı ve şairler tarafından nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Şairler seçilirken belirlenen yüzyıllara hâkim olan edebî akımları temsil eden şairlerin olmasına da dikkat edilmiştir. Seçilen şairler sırasıyla Ahmedî, Ahmet Paşa, Hayâlî, Nef'î, Nâbî, Nedîm, Şeyh Gâlib ve Yenişehirli Avnî'dir. Bu şairlerin divanlarında yer alan gazeller taranmış hüsn-i ta'lîl bulunan beyitler tespit edilerek incelenmiştir. Hüsn-i ta'lîl bulunan beyitler tablo ve grafiklerle de desteklenerek daha net bilgiler ortaya konulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmında da hüsn-i ta'lîl sanatının işlevi üzerinde durulmuştur. Bu çalışma Giriş, Sonuç ve Kaynakça dışında iki bölümden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the tradition of classical Turkish poetry, poets have given importance to literary arts for centuries and they used literary arts in their works. Literary arts gave opportunity to poets to use their talents and to make themselves prominent among other poets in the tradition. As a literary art, hüsn-i ta'lîl has been valued in the tradition of classical Turkish poetry. For this study, eight poets have been chosen who lived between the 14th and 19th centuries. These poets have been appreciated in terms of language use and aesthetic concerns in the literary circles they have been lived and also exercised hüsn-i ta'lîl art in their works. Selected poets are respectively Ahmedî, Ahmet Paşa, Hayâlî, Nef'î, Nâbî, Nedîm, Şeyh Gâlib and Yenişehirli Avnî. In the choosing process of the poets, it was also noted that these poets have been the representatives of the literary movements that dominated the centuries they have lived. In the first part of the study, the changes that hüsn-i ta'lîl art had undergone throughout centuries and how it had used by these poets has been examined. The gazelles in these poets' divans were scanned and the hüsn-i ta'lil couplets were identified. Couplets that include hüsn-i ta'lil art are supported by tables and graphs to give in-dept information. In the second part of the study, the function of the hüsn-i ta'lîl art has been emphasized. This study composed of two parts besides the Introduction, Results and Bibliography.