Büyük ölçekli konaklama işletmelerinde risk yönetimi algısı (Muğla ili örneği)
Risk management perception in large scale hospitality enterprises (The case of Muğla province)
- Tez No: 461993
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Risk Yönetimi, Yönetici Algılamaları, Muğla İli, Accommodation businesses, risk management, manager perceptions, Mugla
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Turizmi, insanların yeme, içme, eğlenme, sağlık, spor gibi etkinlikler yapma amacı ile bir yerden başka bir yere belli bir zamanda gidip, kısa süreli konakladıkları etkinlik olarak tanımlayabiliriz. Turizm tarih boyunca sürekli gelişme göstermiştir. Özellikle son zamanlarda turizm, teknoloji ve ulaşım imkânlarının gelişmesiyle birlikte sürekli gelişmekte olan bir sosyal hareketliliktir. Fakat turizmin gelişmesiyle birlikte piyasada oluşan finansal riskler de turizm sektörünü tehdit etmektedir. Bunun için piyasa ve rekabet ortamında oluşabilecek risklere karşı risk yönetim stratejileri geliştirilmiştir. Çalışmanın amacı sürekli risklerle karşı karşıya kalan konaklama işletmelerinin, riskleri algılamaları ve riskler karşısında alınabilecek önlemleri incelemektir. Bu doğrultuda, çalışmanın birinci bölümünde turizm hakkında genel bilgiler, ikinci bölümünde risk hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise yapılan anket faktör analizi, frekans analizi, ki-kare testi, t testi ve f testi ile analiz edilerek istatistiki veriler tablolaştırılmıştır. Yapılan analizler; katılımcıların yaşına, eğitim durumuna, işletmedeki pozisyonuna, eğitim düzeyine göre, işletmelerin ise; işletme türüne, işletme sınıfına göre analiz edilerek tablolaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism can be defined as activities that people go to for a short time from one place to another, with the aim of making activities such as eating, drinking, entertainment, health, sports at a certain time. Tourism has shown continuous improvement throughout history. Tourism is a social mobility that is constantly evolving, especially with the recent development of technology and transportation possibilities. But with the development of tourism, financial risks in the market are also threatening the tourism industry. For this, risk management strategies have been developed against the risks that may arise in the market and competitive environment. The aim of the study is to examine the risks of accommodation enterprises facing constant risks and to examine the measures that can be taken against the risks. In this respect, general information about tourism in the first part of the study and general information about the risk in the second part are given. In the third part, statistical data are tabulated by analyzing the questionnaire, factor analysis, frequency analysis, chi-square test, t-test and f-test. Analyzes made; Participants were tabled by analyzing their age, educational status, occupational position, education level, operation type and business class.