Köylerin alt yapısını destekleme (KÖYDES) projesi ve KÖYDES projelerinin kırsal kalkınmaya olan katkıları
Village infrastrusture support(KÖYDES) project and contributions to rural development of KÖYDES projects
- Tez No: 462001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL FATİH TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Alan, Kırsal Kalkınma, Köy, KÖYDES, KHGB, KHGB, The Village Service Union, Development Of The Village, Rural Development, Local Authority Roles, KÖYDES
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkiye'de kırsal kalkınma çalışmaları, Cumhuriyetin kuruluş yıllarına kadar uzanmaktadır. Ancak, Türkiye'de kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla geliştirilen politika ve uygulamalar yerel halkın katılımını içermemiş, popülist, siyasi, âdemi merkeziyetçi, yerelin ihtiyaçlarına tam anlamı ile cevap veremeyen ve merkezi karar organlarınca yukarıdan aşağıya doğru talimatlar doğrultusunda yürütülen, paydaşların tam anlamıyla benimsemediği, katılımcısı eksik bir yönetim anlayışı ile oluşturulmuştur. Kalkınma fiziksel boyutuyla ele alınarak, sosyal ve ekonomik boyutlar çoğu zaman ihmal edilmiştir. Dolayısıyla, Türkiye'deki kırsal kalkınma uygulamaları; birbirini tamamlamayan, bölgesel hatta bölge içerisinde bile farklılık arz edebilen, birbirinden bağımsız, kalkınma uygulamalarının sonuçlarının kırsalda yaşayan nüfusa doğrudan anlatılamadığı, kalkınma uygulamalarının katkılarının devamlılığının takibinin sağlanamadığı, popülist ve hizmet götürme anlayışının ağırlıklı olduğu politikalar ile kırsal kalkınmanın sağlanamayacağını göstermiştir. Türkiye'de 2005 yılında başlatılan KÖYDES Projesi'nin kırsal kalkınmanın sağlanmasındaki rolünün ortaya konması, Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin (KHGB) iş ve hizmet üretme hacimleri üzerindeki etkisinin tespit edilmesi neticesinde oluşmaktadır. Bu kapsamda, kalkınma ve kırsal kalkınma kavramları irdelendikten sonra Türkiye'deki kırsal kalkınma politikaları planlı dönem öncesi ve planlı dönem politikaları olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda bu politikaların kırsal kalkınmadaki etkinlikleri ve politikalar ile belirlenen uygulamaların hedefine ulaştırılmasında katılımcılık ve kırsal alanlarda kalkınmaya yönelik uygulamaların koordinasyonu açısından değerlendirilmesi gerekliliğini değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme; kırsal kalkınma uygulamalarının belirlenmesinde ve kırsal kalkınma uygulamaların yürütülmesinde mülki idarenin daha etkin çalışması gerekliliğini göstermiştir. Yine 2005 yılında başlatılan ve kırsal kalkınmanın sağlanmasına yönelik önemli projelerden olan KÖYDES Projesi'nin tanımı, kapsamı, amaçları ve gelişimi özetlenmiştir. Son olarak da KÖYDES Projesi'nin kendinden önce yapılan kırsal kalkınma alanındaki çalışmalar ile arasındaki farklara olumlu ve olumsuz sonuçlarına değinilerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of study was to examine the benefits and duties of the Village Service Union and the Union projects with the field research and field experience. The establishments of village service unions, thanks to the effort and the endeavor of administrative chiefs and support of centralgovernment, provided some financial resources to town administrations for promoting rural development. Many kind of different policies were implemented for the development of villages in Turkey started during there publican era towards to present days. Mostly policies for the village are mainly carried out by the central government. Even though there is no desired results have not been obtained so far. At present days, The Village Service Union contains the local dynamics as a stakeholders to the process it is expected from these units to realize the development of the village in line with local priorities by finding steady effective and permanent solutions to the problems of rural areas. The Village Service Union emphasize that the local needs of people, the status of city councils and an important structure in local participation, has been examined.