The social barriers of the development of the civil society in the Kurdistan Region- Iraq
Irak'ın Kürdistan Bölgesindeki sivil toplumun gelişimine önündeki sosyal engeller
  1. Tez No: 462055
  2. Yazar: JUTYAR FATAH QADIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAİDE GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, toplumsal engeller, Irak Kürdistan Bölgesi, Civil society, social barriers, Kurdistan region of Iraq
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, Irak'ın Kürdistan bölgesinde sivil toplumun gelişiminin önündeki toplumsal engelleri tespit etmektir. Sivil toplum; hükümetlerin, politik partilerin, ırk ve dinsel ayrımların etkisi altında olmadan demokratik bir ortamda bir toplumun ortak hedefleri için birlikte çalışan gönüllülerden oluşan hükümet dışı organizasyonlardır. Sivil toplum kavramı Kürdistan bölgesinde oldukça yeni olduğundan, burada yeterince gelişmemiş ve kurumsallaşmamıştır. Bundan dolayı, bu konu hakkında çalışmak önem arz etmektedir. Bu çalışma için, nitel yöntemler arasında yer alan tarihsel metot ve derinlemesine görüşme tekniklerinden yararlanılmış ve akademisyenler, sivil toplum aktivistleri ve politikacılar arasından yer alan 15 katılımcı ile görüşme yapılmıştır. Bu çalışmada sivil toplumun önündeki en önemli engeller arasında hoşgörüsüzlüğün ve şiddettin geldiği görülmüştür. Bununla birlikte, bölgede, sivil toplumun gelişimi karşısındaki diğer engeller arasında; bölgede farklı toplulukların yer alması, İslami politik ideolojilerin ve kabileciliğin yer aldığı tespit edilmiştir. Ayrıca sivil toplum anlayışının Kürdistan'ta yeterince gelişmediği ve insanlar arasında bilinmediği görülmüştür. Bu nedenle, bu çalışmanın sivil toplumun önündeki engellerin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması için literatüre katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the major social barriers in the development of civil society in Kurdistan region of Iraq. These are social majors' barriers include, barriers example intolerance and violence, among others. In the civil society is Governments, political parties, non-governmental organizations of volunteers working together on common goals of a society in a democratic environment, without being under the influence of race and religious distinctions. Since the concept of civil society is fairly new in the Kurdistan region of Iraq, it has not been sufficiently developed and institutionalized here. Therefore, it is important to work on this issue. For this study, historical methods and in-depth interviewing techniques among survey methods were used and interviews were made with 15 participants among academicians, civil society activists and politicians. In this study, it was seen that intolerance and violence came among the most important barriers in front of civil society. However, there are other barriers to the development of civil society in the (KRI); the involvement of different communities in the region, Islamic political ideologies, and tribalism. It is also seen that the concept of civil society has not developed sufficiently in Kurdistan region of Iraq and is not known among people. For this reason, it is thought that this study will contribute to the literacy contribution to the identification and removal of the obstacles in front of the civil society.