Türkiye'de devlet geleneğinin sivil toplum üzerine etkisi
Impact on civil society of state tradition in Turkey
  1. Tez No: 597811
  2. Yazar: PINAR ERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE PEKKÜÇÜKŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, devlet geleneği, bürokratik yapı, Civil society, state tradition, bureaucratic structure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sivil toplum çok eski çağlardan günümüze tanımlanmaya çalışılan bir kavramdır. Bir organizasyon şeklinde yürütülen devlet işleri özellikle Sanayi devrimi ve sonrası çok daha karmaşık bir hal almıştır. İnsan ilişkilerinin değişimi devletlerin yönetim biçimleri ve toplumların gelişmelerini etkilemiştir. Değişen ve gelişen insan ilişkileri ile örgüt ilişkilerinin çok yönlülüğünün yanı sıra karmaşıklığı, uzlaşı ve ortak paydayı yakalama adına önem taşımaktadır. Yıllardan beri alışılan yönetim geleneği ve devlet algısının bu kadar içselleştiği Türkiye'de bireylerin aslında ideolojiden ve siyasetten arınması gerekmektedir. Siyaset hükümet etme gücünü eline aldığında devlet ile eşdeğer görülmekte ve devletin sahip olduğu o efsanevi gücünden yararlanarak toplumun bütün alanlarına ağırlığını koymaktadır. Çalışmada Türkiye'nin sahip olduğu devlet geleneği ve bürokratik yapının, ülkenin sivil bir toplum olma görüntüsü üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, tarihsel bir bakış açısıyla betimleyici bir yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ayrıca konuyla ilgili yapılmış olan eleştirel çalışmalar geniş bir literatür taraması yardımıyla sergilenmiştir. Bu literatür taraması aracılığıyla, hükümet programlarına, AB ilerleme raporlarına, Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) tarafından yürütülen ve Sivil Toplum Endeks Projesi (STEP) 'inde sunulan raporlara yer verilmiştir. Çalışmanın amacı sivil toplumun gelişiminde devlet geleneği ve bürokratik yapının getirmiş olduğu engelleri ortaya çıkarmaktır. Gelenekten gelen dışa kapalı, çok fazla itiraz etmeyen bir toplum görünümünden, daha sorgulayıcı ve daha iyi koşullar için eleştirel bir bakış açısına sahip olabilen topluma geçiş için bu engelleri ortaya koymak önem arz etmektedir. Özellikle 1980'li yıllardan sonra gelişimi hız kazanan küreselleşme denilen dinamik, birbirine çok uzak ülkeleri yakın bir komşu haline getirirken, bireysel olarak bu durumun dışında kalmak imkansızlaşmıştır. İnsanlar ekonomik ve sosyal açıdan da farklı yaşam ve imkanları gördükten sonra bulundukları durumu sorgulama ve değiştirme ihtiyacı hissetmişlerdir. Büyük organizasyonlar ve yönetimler artık tek başına karar almak yerine, daha fazla yeni fikre ve düşünceye açık hale gelmişlerdir. Çünkü artık bireylerin memnuniyet derecesi ve fikirleri her alanda etkili olmaya başlamıştır. Araştırma gerçekleştirilirken yapılan çalışmaların genellikle sivil toplum kuruluşları üzerine yoğunlaştığı gözlenmiştir. Çalışmamızda Türkiye'de geçmişten günümüze bürokratik yapı ve devlet geleneği üzerinde durulmuştur. Diğer ülkelerdeki bürokratik yapının gelişimi ele alınarak, bürokrasi ve siyaset uygulayıcılarının etkili ve verimli bir politika geliştirme önündeki engellerin ortaya çıkarılması ve bu engeller üzerindeki devlet geleneğinin etkisine yer verilmiştir. Anglo-sakson veya Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'de bürokratik yapı daha baskındır. Türkiye'deki ideolojik düzeydeki kutuplaşma ve farklılaşma sivil toplum kuruluşlarının amaçlarına ulaşabilmek için birlikte hareket etmelerini, zor hale getirmektedir. Bu nedenle birlikte hareket edemeyen sivil toplum örgütleri bir baskı grubu niteliği taşımamaktadır. Ayrıca ihtiyaç duydukları finansal desteği de elde edememektedirler .
Özet (Çeviri)
Civil society is a concept that has been tried to be defined since ancient times. With the establishment of the state, the state affairs carried out in the form of an organization have become much more complicated, especially in the Industrial Revolution and beyond. The change of human relations has affected the development of societies and the forms of government of states. In addition to the versatility of changing and developing human relations and organizational relations, it is important to capture the complexity, reconciliation and common ground. For many years, perception of management and state tradition in Turkey that such a internalized, individuals actually internalized the ideology and politics. When politics takes the power of government, it is seen as equivalent to the state and puts its weight on all areas of society by making use of the legendary power of the state. In this study, the effect of Turkey's state tradition and bureaucratic structure on the imagine of counrty's civil society has been investigated. This study was carried out using a descriptive method from a historical point of view. In addition, critical studies on the subject have been presented with the help of a wide literature review. By making wide of an extensive literature study, the government program, the EU progress report, and reports submitted Civil Society Index Project (STEP) conducted by Turkey Third Sector Foundation (European Foundation) has been given. The aim of this study is to reveal the obstacles imposed by the state tradition and bureaucratic structure in the development of civil society. It is important to address these barriers to the transition from a traditional and closed society model that non-protracted society outlook to a society that can have a more critical and critical perspective for better conditions. Especially after the 1980s, with the intensification of globalization, it was seen that many distant countries became closer and it has become impossible to stay out of this situation individually. After the developments, people questioned their poor economic and social situations and felt the need to raise their living standards. Large organizations and governments have become open to new ideas instead of making decisions alone. Because now the degree of satisfaction of individuals and ideas have started to be effective in all areas. It has been observed that the studies conducted during the research are generally focused on non-governmental organizations. In our study we focused bureaucratic structure and state tradition in Trukey from past to present. It was aimed to reveal the obstacles to bureaucracy and political practitioners to develop an effective and efficient policy and to understand the effect of the state tradition on these obstacles considering the development of bureaucratic structure in other countries. It should be mentioned that the bureaucratic structure is more dominant in Turkey compared with Anglo-Saxon or European countries. NGOs can not act together to reach their objectives because there is an ideological polarization in Turkey. Therefore, non-governmental organizations are not seen as a pressure group. They also cannot get the financial support they need.