Different dynamics of youth participation in Mardin, Turkey
Gençlerin katılımının farklı dinamikleri Mardin, Türkiye
- Tez No: 439174
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Gençlerin Katılımı, Sosyal Katılım, Kültürel Katılım, Siyasi Katılım, Aktif Vatandaşlık, Youth, Participation, Youth Study, Citizenship, Active Citizenship
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin en az gelişmiş bölgelerinden biri olan Mardin'de gençlerin katılımının farklı dinamiklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırma boyunca gençlerin katılım düzeylerini etkileyen farklı boyutları ve sosyal, kültürel ve politik katılımlarını etkileyen farklı dinamiklerini ortaya çıkartmaya çalıştım.Hali hazırda kentlerde yaşayan gençler ile gerçekleştirilmiş araştırmaların ötesinde, bu çalışmayı özel olarak Türkiye'de insani gelişmişlik göstergelerine göre en düşük puanlardan birine sahip olan Mardin'de/Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, bu bölgede yaşayan gençlerin katılımının farklı dinamiklerinin mekân ile olan ilişkisini de kurarak gerçekleştirmeyi amaçladım. Güneydoğu Anadolu Bölgesi yapısal yetersizlikler, kısıtlı istihdam olanakları, yetersiz sosyal yardımlar ve servislerin yanı sıra, gençlerin katılımının da ülke ortalamasının altında olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Bölgede yaşayan tüm gençleri eşit düzeyde etkileyen yapısal kısıtların ötesinde bölgede gençlerin katılımını etkileyen faktörler homojen değiller ve farklı sosyal, kültürel ve politik koşullara göre değişkenlik gösteriyorlar. Bu bağlamda, araştırmanın en önemli bulgularından biri gençlerin sosyal, kültürel ve politik katılımlarının; sivil, siyasi ve kültürel haklarını algılama biçimlerinin ve politik katılımlarının, etnik farkındalıklarına, politik duruşlarına ve toplumsal cinsiyet rollerine göre farklılaşıyor olduğu. Buradan hareketle, araştırmaya katılan gençler 3 farklı grup altında ele alındı. Buna göre, birinci kategori altında sınıflanan gençler belli düzeyde etnik farkındalıkları olan, herhangi bir etnik grubu veya mezhebi ayırt etmeden anayasal haklarını talep eden, hak ihlallerinin ve sivil, kültürel, siyasi haklarının farkında olan gençlerden oluşuyor. İkinci kategori daha çok muhafazakâr bir siyasi görüşe sahip olan ve çoğunlukla iktidar partisinin (Adalet ve Kalkınma Partisi- AKP) politikalarına yakın duran, belirli hak alanlarına ve katılım şekillerine vurgu yapmayan, ancak gençlik projeleri/aktivitelerini daha çok bir kültürel katılım aracı olarak gören gençlerden oluşuyor. Son olarak üçüncü kategori belirli düzeyde toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ile karşılaşan ve çoğunlukla muhafazakâr toplum ve aile arasında sıkışıp kalmış genç kadınlardan oluşuyor. Araştırmaya katılan gençlerin katılım düzeylerine göre üç farklı kategori altında sınıflanmasının yanı sıra, araştırma sırasında gençlerin katılım düzeyleri ve şekillerinden bağımsız olarak bulundukları alan içerisinde, değer yargılarını, sosyal, kültürel ve politik katılım araçlarını yeniden ürettikleri özgün kamusal alanlar oluşturdukları ortaya çıkıyor.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out different dynamics of youth participation in Mardin, which is one of the least developed regions of Turkey. Throughout the thesis I try to find out different dimensions that influence the level of participation and the different dynamics through which young people differentiate in terms of their social, cultural and political participation.Beyond youth participation researches conducted with young people living in urban areas, I decided to conduct the research in Mardin/South-eastern Anatolia which has one of the lowest scores in terms of human development indicators, in order to reveal the different dynamics of youth participation linked to space. The region has many structural inadequacies such as limited employment opportunities, social provisions as well as insufficient social services, so the level of social and cultural participation of young people in the region is also lower than the state average. Beyond structural barriers that affect young people living in the region equally, it is observed that factors that affect youth participation are not homogenous and vary according to different social, cultural and political states. In this sense, one of the main findings of the study is that the level of youth's social and cultural participation, recognition of civil, political and cultural rights, as well as their political participation, differs depending on their ethnic consciousness, political standing and gender aspect. Thus, young people who have participated into the interviews are classified and analysed under three different categories. The first category is composed of young people who have a certain extent of ethnic consciousness, claim constitutional citizenship rights without excluding any ethnic origin and religion, and who are aware of right abuses as well as conscious about their social, cultural and political rights. The second category is composed of young people who have a conservative political approach which is more close to the policies of the ruling party and who do not emphasize certain rights or ways of participation, but consider the youth activities/projects as a source of cultural participation. Lastly the third category is composed of young women who face with gender discrimination in terms of their social, cultural and political participation and mainly stuck between conservative society and family.In addition to the classification of young people under three categories in terms of their different patterns of participation, it was revealed that young people, independent of their level of participation, within the structured conditions are reconstructing a unique public sphere, set of values and new means of social, cultural and political participation.