Karayolu taşımacılığı optimizasyonu (Veri zarflama analizi ile Mersin ilinde uygulama)
Land transportation optimization (Application in Mersin with data envelopment analysis)
- Tez No: 462057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi (VZA), Etkinlik, Ulaştırma, Nakliye, Data Envelopment Analysis (DEA), Efficiency, Transportation, Shipping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Lojistik faaliyetler ve bunlara dayalı maliyetler çok önemli bir yer tutmakta ve rekabet gücünün anahtar rolünü üstlenmektedirler. Hammadde temininin ve üretim aşamalarının birbirine çok yakın tutarlarda seyrettiği ticarette, başta nakliye olmak üzere tüm lojistik faaliyetlerin çok iyi yönetilmesi ve maliyet azaltma çabalarında odak noktaya oturtulması uygun bir yaklaşım olacaktır. Bu çalışmada kullanılan Veri Zarflama Analizi (VZA), çok kriterli karar verme yöntemleri arasında son derece yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Her türlü mal ve hizmet üretimi faaliyetleri göz önüne alındığında, artık tek bir girdi kullanarak tek bir çıktı üretimi yapılmadığı görülecektir. Üretim aşamalarının çoklu girdi ve buna mukabil çoklu çıktı ile tanımlandığı günümüzde, karar birimlerinin etkinliklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek en uygun yöntemlerden biri de VZA'dır. VZA, farklı ölçü birimleriyle tanımlanan girdi ve çıktıları, ayrı ayrı ağırlıklandırmak ve aynı formülde yer vermek suretiyle hesaplama yapan ve karar birimlerine 0,00 – 1,00 (veya 0 ile 100) arasında skor vererek etkinliklerini hesaplayan bir çok kriterli karar verme yöntemidir. Yöntem ayrıca etkin olmayan karar verme birimlerine referans kümesi sağlamakta ve etkin olabilmeleri için gerekli önerileri de beraberinde ortaya koyabilmektedir. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde temel lojistik kavramlara ilave olarak, lojistik maliyetler arasında en önemli yeri oluşturan ve çalışmanın temelini oluşturan taşımacılık ve nakliye sektörü hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde temel etkinlik modelleri ve bu çalışmanın esası olan VZA yöntemi tanıtılmış, yöntemin uygulama alanları, uygulama aşamaları ile güçlü ve zayıf taraflarından bahsedilmiştir. Son olarak çalışmanın üçüncü bölümünde Türkiye için önemli bir lojistik üs kabul edilebilecek Mersin ilinde faaliyet gösteren nakliye firmalarının, belirlenen temel girdi ve çıktı göstergeleri ele alınarak etkinlikleri hesaplanmış ve bir etkinlik sıralaması oluşturulmuştur. Ölçüm sonrasında tam etkinlik skoru alamayan karar birimleri için, etkinliklerini artırabilmeleri yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Logistics activities and the costs based on them have a very important place and they play a key role in competition power. In trading, where the supply of raw materials and production stages are closely aligned, it would be a suitable approach to focus on all logistics activities, especially transportation, and to focus on cost reduction efforts. Data Envelopment Analysis (DEA) used in this study has found a very common use among multi-criteria decision making methods. When all kinds of goods and services production activities are taken into consideration, it will be seen that no single output is produced using a single input. One of the most suitable methods that can be used to determine the activities of decision units today is the DEA, which is defined by multiple inputs and corresponding multiple outputs. VZA is a multi-criteria decision-making method that calculates inputs and outputs defined by different measurement units, weighting them separately and assigning them in the same form and calculating their activities by giving scores between 0,00 - 1,00 (or 0 to 100) to decision units. The method also provides a reference set of ineffective decision-making units and can provide the necessary recommendations to be effective. Within this context, in this first part of the study, in addition to the basic logistics concepts, general information about the transportation and transportation sector which constitutes the most important part of the logistics costs and constitutes the basis of the study, is given. In the second part, the basic activity models and the VZA method which is the essence of this work are introduced, the application areas of the method, the application phases and the strengths and weaknesses of the method are mentioned. Finally, in the third part of the study, the activities of transportation companies operating in Mersin province, which can be considered as an important logistics base for Turkey, were evaluated by taking into account the determined basic input and output indicators and an activity ranking was established. For decision-making units that did not receive a full efficacy score after the measurement, suggestions were made to increase their effectiveness.