Analyzing student satisfaction with blended learning in a studio and non-studio course
Öğrenci memnuniyetinin karma öğretimli stüdyo ve stüdyo dışı derslerde analizi
  1. Tez No: 462058
  2. Yazar: HAZAL AKSOYDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AFACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Blended Learning, Non-Studio Courses, Studio Courses, Student Satisfaction, Karma Öğrenme, Öğrenci memnuniyeti, Stüdyo Dersler, Stüdyo Dışı Dersler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezin amacı, karma öğrenme ile öğrenci memnuniyeti arasındaki ilişkinin, stüdyo ve stüdyo dışı derslere göre farklı olup olmadığını araştırmaktır. Ayrıca bu tez, karma öğrenme ortamının genel tatmin ve öğrenci performansı üzerindeki, doğrudan ve dolaylı etkilerini de araştırmayı amaçlamaktadır. Tez, 2015-2016 Bahar ve Güz döneminde, Ankara'da Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, karna öğrenme yöntemi ile tasarlanan bir stüdyoya ve bir stüdyo dışı dersi alan üçüncü ve dördüncü sınıf İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı öğrencileri katılmıştır. Örneklem grubuna, karma öğrenmenin 4 farklı faktörü altında yapılandırılmış sorulardan oluşan bir anket yapılmıştır: (1) etkileşim, (2) öğretim, (3) eğitmen ve (4) teknoloji. Bulgular, her ders türü için keşif faktörü analizleri hesaplanarak elde edilmiştir. Daha sonra geliştirilen faktörler, performans, ders memnuniyeti ve genel ders tatmini arasındaki doğrudan ve dolaylı etkileri test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, karma öğrenme ile aktarılan hem stüdyo hem de stüdyo dışı derslerde, öğrenci memnuniyetinin ve genel ders tatmininin öğrenci performansı üzerindeki doğrudan etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to explore whether student satisfaction with blended learning (BL) differs according to studio and non-studio courses. Moreover, this thesis also aims to investigate the direct and indirect effects of BL environment on overall course satisfaction and student performance. The thesis is conducted at Bilkent University in Ankara, during 2015-2016 Spring and Fall Semester. Third and fourth year Interior Architecture and Environmental Design students, who are taking a studio and a non-studio course within a blended learning environment, are participated in the study. A structured survey was conducted under 4 different factors of BL: (1) interaction, (2) instruction, (3) instructor, and (4) technology. Findings were obtained by calculating exploratory factor analyses for each course type. Later, the developed factors were analyzed by employing Structural Equation Modeling to test direct and indirect effects among performance, course satisfaction and overall course satisfaction. The findings indicated that the direct effect of BL satisfaction and overall course satisfaction on student performance is statistically significant in both studio courses and non-studio courses.