The right to work in International Labor Law and the case of Turkey
Uluslararası İş Hukukunda çalışma hakkı ve Türkiye örneği
  1. Tez No: 462060
  2. Yazar: GÜLDANE ZEYNEP KILIÇKAYA KAPANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ONAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Hakkı, Çalışmanın Değeri, İstihdam, İş Güvencesi, Ücret Karşılığı Olmayan Çalışma, Employment, Employment Protection, Right to Work, Unpaid Work, Value of Work
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Çalışma hakkı, uluslararası platformda tanınmış bir sosyal insan hakkıdır. Bireylerin yaşamındaki önemi karşısında ve aynı zamanda olası istismarlara karşı savunmasız olması sebebiyle çalışma, özel bir koruma gerektiren bir alan olarak kabul edilmektedir. Bu korumanın kaynağı, çalışmadan doğan hak ve ilkeler konusunda asgari standartları belirleyen uluslararası insan hakları belgelerine kadar gitmektedir. Bu doğrultuda çalışma hakkı, çoğunlukla bu gibi uluslararası belgelerde ekonomik ve sosyal haklar listesinin en başında yer almaktadır. Buna karşın, çalışma hakkının kabul edilmiş açık bir tanımının bulunmadığı görülmektedir. Çalışma hakkını tanımlayacak belirgin sınırların bulunmamasına karşın bu hakka çeşitli özellikler ve işlevler yüklenmektedir. Çalışma hakkı özellikle, diğer ekonomik ve sosyal haklardan yararlanmaya olanak sağlaması bakımından araç hak özelliği ile gündeme gelmektedir. Bu tezin amacı, sosyal bir insan hakkı olarak koruduğu menfaatleri belirleyen ve aynı zamanda güncel gelişmeleri ve kavramları da karşılayan, özgürlükçü bir çalışma hakkı tanımı oluşturmaktır. Tezin devamında ise Türk hukukunun çalışma hakkına dair uluslararası ilkelere uygunluğu ve tezde önerilen tanımla nasıl ilişkilendirileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The right to work is an internationally recognized social human right. Due to its pivotal position in the lives of the individuals and at the same time being vulnerable against possible exploitative actions, work is adopted as a realm that requires special protection. The source of this protection reaches further into the international human rights instruments, which set the minimum standards concerning the rights and principles deriving from work. Accordingly, the right to work is commonly situated at the top of the list of economic and social rights within such international instruments. Nonetheless, it is observed that there is not a clear adopted definition of the right to work. A number of characteristics and functions are bestowed on the right to work, albeit the absence of clear borders to identify the right. In particular, the right to work is mostly referred to in terms of its instrumental character as ensuring the enjoyment of other economic and social rights. The objective of this dissertation is to provide a liberal definition of the right to work that not only adopts the interests it protects as a social human right, but also satisfies the contemporary trends and notions. It further analyzes the conformity of the Turkish law with the international principles on the right to work and how it correlates to the definition proposed in the dissertation.