Nöroiktisat: Neoklasik iktisadın yenilenen yüzü mü, eleştirel bir yaklaşım mı?
Neuroeconomics: Is it renewed face of neoclassical economics or a critical approach?
- Tez No: 462202
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK SERDAROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Nöroiktisat, Neoklasik İktisat, Léon Walras, William Stanley Jevons, Alfred Marshall
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
İktisatta son dönemde üzerinde sıklıkla durulan konulardan birisi nöroiktisattır. Nöroiktisat, gerek davranışsal iktisat, deneysel iktisat ve biyoiktisat gibi iktisat disiplininden, gerekse nöroloji, biyoloji ve psikoloji diğer disiplinlerden beslenmekte ve bu anlamda, sosyal bilimler ile doğa bilimleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Diğer yandan, nöroiktisadın kökenlerinin neoklasik iktisada dayandığı söylenebilir, zira asıl çalışma sahası seçim davranışı yani bireysel“karar mekanizması”olan nöroiktisadın, ontolojik, epistemolojik ve metodolojik açıdan neoklasik iktisada bağlılığını sürdürdüğü görülmektedir. Bu çalışmada da,“Nöroiktisat: Neoklasik İktisadın Yenilenen Yüzü mü, Eleştirel Bir Yaklaşım mı?”sorusuna yanıt verebilmek amacıyla, Léon Walras, William Stanley Jevons ve Alfred Marshall kapsamında ele alınan neoklasik iktisat ile nöroiktisat arasındaki ayrışan ve örtüşen hususlar irdelenmiş ve nöroiktisadın neoklasik kökenleri serimlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, one of the issues that is frequently addressed in economics is neuroeconomics. Neuroeconomics is based on either within economics discipline like behavioral ecomomics, experimental economics and bioeconomics, or neurology, biology and psychology. And in this sense, it serves as an bridge between social sciences and natural sciences. However, it could be said that neuroeconomics is based on neoclassical economics because neuroecomics, whose proper field of study is choice behavior, in other words“decision-making mechanism”, maintains its commitment to neoclassical economics in terms of ontological, epistemological and methodological. In this thesis, to answer the question of“Neuroeconomics: Is it Renewed Face of Neoclassical Economics or a Critical Approach?”, the varying and overlapping points between neoclassical economics, which is discussed within the context of Léon Walras, William Stanley Jevons and Alfred Marshall, and neuroeconomics is examined and the neoclassical roots of neuroeconomics is revealed. Key Words : Neuroeconomics, Neoclassical Economics, Léon Walras,William Stanley Jevons, Alfred Marshall