Çevre kirliliği ve hukuki sorumluluk
Environmental pollution and legal responsibility
  1. Tez No: 462291
  2. Yazar: ÖZGÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Hukuku, Çevre Kirliliği, Çevre Sorumluluğu, Environment, Environmental Law, Environmental Pollution, Environmental Responsibility
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çevre canlıların doğal yaşama alanı olduğundan dolayı, çevrede meydana gelen herhangi bir olumsuzluk başta insan olmak üzere, o ortamda bulunan tüm canlıların fiziksel, kimyasal, biyolojik ya da sosyolojik olarak etkilenmesine neden olur. Çünkü canlılar çevreye her zaman muhtaçtırlar. Çevre canlılar olmadan varlığını sürdürebilir fakat canlıların, çevre olmadan yaşamlarını devam ettirmeleri neredeyse imkânsızdır. Çevreye yönelik olarak meydana gelen sorunlar yakından ele alındığında, bu sorunların çoğunun kirlilik sebebiyle ortaya çıktığı bilinmekte olup, çevre zararı ve kirliliği birbirleriyle ne kadar bağlantılı olduğu bilinen gerçekler arasında yer almaktadır. Şöyle ki, çevre kirliliği kavramı telaffuz edildiğinde ya hava kirliliği ya su kirliliği ya da toprak kirliliği oluşmuştur. Bu üç kirlilik türü birbirleriyle zincir gibi bağlantılıdır. Bunları birbirinden ayırmak mantıklı değildir. Yine aynı biçimde türlerin yok olmasını, çevrenin uğradığı tahribattan bağımsız olarak ele almak hatalı olacaktır. Diğer taraftan özelikle tüm canlı varlıkların sağlıklı olması, temiz bir çevre ortamı ile yakından alakalıdır. Çevre insanların hayatında bu kadar önemli bir yere sahipken, çevrenin de temiz bir şekilde kullanılması her insana verilen bir hakken, insanların çevreye her geçen gün çevreyi daha fazla kirleterek, insan sağlığı üzerinde tehlikeye sebep olmaları ne yazık ki dramatik bir gerçektir. Çevre ortamında var olan doğal dengenin bozulması, doğanın tekrar telafisi olmayacak şekilde kirletilmesi ve kirliliğin önlenmesi için herhangi bir faaliyet yapılmaması, canlılar için en önemli tehlikeler arasında yer almaktadır. Oysa insanlar hiç olmazsa kendi varlığını düşünüp, yaşam standartlarını yükseltmek için eğitimi, ahlaki değerlerin kurallarını, felsefi bakış açısını, yönetim ahlakını, sağlık, kültürel ve pozitif bilimleri, hukuk kurallarını ve geriye kalan diğer önemli kaynaklar kullanarak, çevre sağlığının düzenlenmesini hedef alarak, iş birliği içerisinde seferber olmalıdırlar. Çevre ortamının insan hayatındaki önemi bu kadar büyük bir yer teşkil ederken, çevre için alınan tedbirlerin ne kadar az olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. İnsanlar gerek ekonomik açıdan gerekse kültürel açıdan gelişim için çevrenin korunması için etkili bir şekilde faaliyetler yürüterek, uygulamalar geliştirilmeli, kanun ve yasalarla yapılan çalışmalar desteklenmelidir. Tüm bunlara bağlı olarak, çevre hakkı ve çevre sorumluluğu bütün insanlara anlatılarak, toplumda çevre bilincinin uyanması sağlanmalıdır. Bu çalışmada hedefi, çevreyi, çevre kirliliğini, çevrede hukuki sorumluluk konusu, uluslararasında çevre ve hukuki sorumluluk, çevre hukukunu, atıklar ve kirletenin sorumluluğunu özel hukuk çerçevesinde ele almaktır. İlk aşamada Çevre korumasında ve çevre kirliliği ile ilgili alınan önlemlerin yetersizlikleri, çevre hakkı, çevre bilinci, çevre eğitimi ve bazı temel kavramlar anlatılacak, daha sonra ise çevre kanununun hükümleri ve alınan bazı yargı kararları ele alınacak Son olarak ise bazı bakanlıkların almış olduğu tedbirler ve gerçekleştirdikleri faaliyetler ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Because the environment is a natural living area, any negativity in the environment causes the physical, chemical, biological, or sociological effects of all living things in the environment, especially people. Because living beings are always in need. The environment can sustain its existence without living things, but it is almost impossible for living things to survive without the environment. It is well known that most of these problems are caused by pollution, and that environmental damage and pollution are related to each other when the problems coming to the periphery are handled closely. When the concept of environmental pollution is pronounced, either air pollution, water pollution or soil pollution occurs. These three types of pollution are chain-like to each other. It is not logical to separate them. Again, it would be erroneous to treat the disappearance of species in the same way, independently of the destiny of the vicar. On the other hand, the fact that all living things are healthy is closely related to a clean environment. Unfortunately, it is a dramatic truth that every human being has a right to use the environment cleanly while the environment has such an important place in the lives of people, and the people have to pollute the environment more and more every day and cause danger on human health. The most important hazards for living things are the deterioration of the natural balance that exists in the environment, the pollution of the natural environment and the prevention of pollution. However, people at least have to cooperate in a collaborative way, aiming at regulating environmental health, using education, moral values, philosophical perspectives, ethics of governance, health, cultural and positive sciences, legal rules and other important resources to consider their own existence and raise living standards they must mobilize. It is a well-known fact that, while the environmental environment is such a great place in human life, the few measures taken for the environment. People should be actively engaged in activities to protect the environment, both economically and culturally, in order to protect the environment, and practices should be developed and laws and legislative work should be supported. Depending on all these, the right to environmental and environmental responsibility should be explained to all people and the environment must be awakened in the society. The objective of this work is to deal with the environment, environmental pollution, the legal responsibility of the environment, environmental and legal responsibility in the international environment, environmental law, waste and polluter's responsibility in private law. In the first stage, the environmental protection, environmental awareness, environmental education and some basic concepts will be explained, then the provisions of the environmental law and some judicial decisions will be discussed finally, measures taken by some ministries and measures taken by them Activities will be discussed.