Otojen ve reaktif obsesif kompulsif bozukluk hastalarında bilişsel işlevlerin karşılaştırılması
Comparison of cognitive functions in autogenous and reactive obsessive-compulsive disorder patients
  1. Tez No: 462385
  2. Yazar: HATİCE AYÇA KALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otojen OKB, reaktif OKB, bilişsel işlevler
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) heterojen doğaya sahip bir bozukluktur. OKB' nin daha homojen alt tiplerinin tanımlanması etkin tedavi ve etyolojik teorilerin daha iyi anlaşılmasında aydınlatıcı bir role sahip olabilir. Yakın zamanda Lee ve Kwon isimli iki araştırmacı obsesyonları bilişsel gelişim dizgelerine göre sınıflandırmıştır.Bu modele göre obsesyonlar otojen ve reaktif obsesyonlar olmak üzere iki alt grupta incelenmiştir. Otojen ve reaktif obsesyon ayırımı, bilişsel açıdan farklı bir gelişim dizgesine sahip olmaları, farklı uyaranlarla tetiklenmeleri, farklı içeriklere sahip olmaları, farklı nötralizasyon ve kontrol stratejileri ile ilişkili olmaları açısından homojen bir alt tiplendirme fırsatı sunmaktadır. Otojen obsesyonlar tanımlanabilir bir uyaran olmadan aniden zihne gelme eğiliminde olan ve ego-distonik nitelikteki saldırganlık, cinsel ve dini dü- şünceler veya dürtüler olarak tanımlanabilir. Diğer taraftan reaktif obsesyonlar tanımlanabilir bir dış uyaran tarafından tetiklenen ve nispeten daha gerçekçi ve daha az benliğe yabancı olarak algılanan bulaşma, kuşku, simetriyle ilgili düşüncelerdir. Mevcut literatür bilgisine göre, OKB hastalarında başlıca yürütücü işlevlerde olmak üzere dikkat, hafıza, görsel mekânsal işlevlerde sağlıklı kontrollere göre bozulmalar saptanmıştır; ancak hastalardaki nöropsikolojik işlev bozuklukları nörogörüntü- leme çalışmalarında olduğu gibi tutarlı bir biçimde gösterilememiştir. Bu durum, mevcut çalışmaların pek çoğunda OKB' nin heterojen bir grup olarak ele alınmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu çalışmada, 67 OKB hastası otojen ve reaktif alt gruplara ayrılmış ve gruplar arasında bilişsel işlevler açısından fark olup olmadığı incelenmiştir. Depresyonu ve di- ğer majör ruhsal hastalığı olan hastalar çalışmadan dışlanmıştır. Çalışmaya alınan 32 otojen 35 reaktif OKB hastasına dikkat, sözel ve sözel olmayan bellek, görsel-mekansal beceriler ve yürütücü işlevleri değerlendirmek üzere hazırlanmış nöropsikolojik batarya uygulanmıştır. Hasta gruplarına, Rey işitsel sözel öğrenme testi, Wısconcin kart eşleme testi, Stroop testi, kontrollü kelime çağrışım testi ve saat çizme testleri uygulanmıştır. Yaş, cinsiyet, eğitim durumu, medeni hal ve kullanılan ilaçlar açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçta, otojen OKB hastalarının BDE puanları, reaktif OKB hastalarından anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Bu sonuç, otojen OKB hastalarının daha depresif olduğunu öne süren önceki literatür verisiyle uyumludur. Reaktif OKB hastalarının yakın bellek, bozucu etki altında serbest hatırlama ve öğrenmeyi gösteren Rey 6(Kelime listesi B) alt test puanlarının otojen gruptan daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca otojen ve reaktif gruplar arasında,OKB şiddetindeki artmanın yürütücü işlevleri değerlendiren farklı testlerdeki bozulmayla korele olduğu sonucuna varılmıştır. Daha özgül nöropsikolojik testlerle, daha geniş örneklem gruplarında yapılacak araştırmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Obsessive compulsive disorder ( OCD) is an illness that has a heterogeneous nature. Identification of more homogeneous subtypes of OCD may have an informative role in better understanding of effective therapy and etiological theories. Recently, two researchers named Lee and Kwon categorized obsessions according to cognitive developmental traits. According to this model autogenous and reactive obsessions are defined as the two sub-groups. Autogenous and reactive obsession differentiation gives an opportunity for a homogenous sub-type definition on the basis of the differences in their cognitive developing process, triggering stimuli, thought content, neutralizing or control strategies. Autogenous obsessions tend to come abruptly into consciousness without identifiable evoking stimuli, which are perceived as ego-dystonic and aversive enough to be repelled, and include sexual, aggressive, and immoral thoughts or impulses. On the other hand, reactive obsessions are evoked by identifiable external stimuli, which are perceived as relatively realistic and rational enough to do something toward the stimuli, and include thoughts about contamination, mistake, asymmetry, etc. According to the current literature, the neuropschological functions as attention, memory, visuospatial and especially executive functions are found to be imparied in OCD patients. when compared to healthy controls; but neuropsychological dysfunctions in patients have not been shown consistently as in neuroimaging studies. This may be due to the fact that in many of the existing studies OCD is treated as a heterogeneous group. In this study, 67 OCD patients were divided into autogenous and reactive subgroups and the difference between groups in terms of cognitive functions was examined. Patients with depression and other major mental illnesses were excluded. 32 autogenous and 35 reactive OCD groups were sampled. Each group was administered a comprehensive neuropsychological battery to assess attention, memory, visuospatial skills and executive functions. Rey auditory verbal learning test (AVLT) , Wisconsin card sorting test, Stroop test, controlled word association test and clock drawing tests were applied to the patient groups. There is no significant difference for gender, mean age, years of education ,marital status and medication between two groups. As a result, BDE scores of autogenous OCD patients were significantly higher than those of reactive OCD patients. This result is consistent with previous literature data suggesting that autologous OCD patients are more depressive. Reactive OCD patients were found to have lower Rey 6 (Word List B) sub-test scores, which are indicative of free memory and learning under disturbed memory, than in the autogenous group. It was also concluded that the increase in OCD severity between autogenous and reactive groups correlated with the deterioration in different tests that assessed executive functions. It is thought that there is a need for studies to be carried out in larger sample groups with more specific neuropsychological tests. Key words : Reactive OCD, autogenous OCD, cognitive functions