Kolesterollü yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanlarda timokinon'un testis dokusunda GDNF (glial hücre türevi nörotrofik faktör) ekspresyonu üzerine etkisi
The effect of thymoquinone on GDNF (glial cell derived neurotrophic factor) expression in testicular tissue in rats fed high fat diet with cholesterol
  1. Tez No: 462390
  2. Yazar: HASAN ASKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KARADAĞ SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolesterol, Yüksek yağlı diyet, Timokinon, GDNF, İmmünohistokimya, Western blot, Testis, Cholesterol, High fat diet, thymoquinone, GDNF, Immunohistochemistry, Western blot, Testis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada kolesterollü yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanlarda çörek otunun (Nigella sativa) etken maddesi olan Timokinon'un intraperitoneal (i.p.) yolla uygulamasının testis dokusunda GDNF ekspresyonu üzerine etkisinin immunohistokimyasal ve Western blot yöntemleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyali olarak daha önceden çiftleşmemiş 40 günlük 40 adet erkek sıçan (Sprague Dawley) kullanılmıştır. Sıçanlardan 1 haftalık alışma sürecinden sonra rastgele seçilerek kontrol (n=8), sham (n=8), timokinon (n=8), kolesterollü yüksek yağlı diyet (KYYD) (n=8) ve kolesterollü yüksek yağlı diyet + timokinon (KYYD+T) (n=8) olmak üzere 5 grup oluşturulmuştur. Kontrol, sham ve timokinon grubundaki sıçanlar standart pelet yem ve çeşme suyu ile KYYD ve KYYD+T grubundaki sıçanlar günlük enerji miktarının %65'i oranında tereyağı ve %2 kolesterol karıştırılmış pelet yem ile 8 hafta boyunca beslendi. 8 haftanın sonunda timokinon ve KYYD+T grubundaki sıçanlara 14 gün boyunca günlük olarak i.p. yolla 8 mg/kg oranından timokinon uygulaması yapılırken sham grubundaki sıçanlara aynı süre boyunca i.p olarak serum fizyolojik uygulandı. Deney süresi boyunca tüm gruplardaki sıçanların haftalık, timokinon, sham ve KYYD+T grubundaki sıçanların ise günlük olarak canlı ağırlıkları, deney sonunda ise tüm gruplardaki sıçanların canlı ağırlıkları alındıktan sonra servikal dislokasyon yolu ile testis dokuları alındı. Alınan testis dokularının da ağırlıkları ölçüldü. Biyokimyasal analizler için tüm gruplardaki sıçanlardan kan örnekleri alındı. Kontrol, sham, timokinon, KYYD ve KYYD+T gruplarına ait sıçanların testis dokularının normal histolojik yapıda olduğu görüldü. Sonuç olarak, kolesterollü yüksek yağlı diyet ile beslenmenin, canlı ağırlık, testis ağırlığı ve seminifer tübül çapları ile serum total kolesterol, LDL, HDL, VLDL, trigliserid ve leptin gibi biyokimyasal değerleri arttırmasına rağmen timokinon uygulaması ile bu değelerin istatistiksel olarak kontrol grubuna benzer değerlere ulaşması timokinonun canlı ağırlık, testis ağırlığı ile biyokimyasal değerlerin normal değerlere gerilemesinde tedavi edici bir ajan olarak kullanılabileceğini düşündürdü. Hem kolesterollü yüksek yağlı diyet grubu hem de timokinon uygulanan gruptaki ratların testis dokusunda GDNF ekspresyonunun azalması kolesterol, yağlı diyet ve timokinonun bu büyüme faktörü üzerinde inhibe edici bir etkiye neden olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of intraperitoneal (i.p.) administration of thymoquinone (Nigella sativa), an active ingredient in the high fat diet with cholesterol, on GDNF expression in the testis by immunohistochemical and Western blot methods. Forty male, 40 days rats (Sprague Dawley), previously unmated, were used the study as material. Control (n = 8), sham (n = 8), thymoquinone (n = 8), high fat diet with cholesterol (n = 8) and high fat diet with cholesterol + thymoquinone (KYYD + T) (n = 8). At the end of 8 weeks, the rats in the thymoquinone and KYYD + T groups were treated daily for 14 days with i.p. The rats in the sham group were given saline as i.p. for the same period of time with the administration of 8 mg / kg thymoquinone. Body weights of rats in all groups were measured weekly throughout the experiment. The body weights of the rats in the thymoquinone, sham and KYYD + T groups were measured on a daily basis. At the end of the experiment, testis tissues were taken by cervical dislocation after the body weights of the rats in all groups were measured. Also, the weights of the testes were measured. Blood samples were taken from the rats in all groups for biochemical analyzes. Testicular tissues of control, sham, thymoquinone, KYYD and KYYD + T rats were found to be in normal histological structure. As a result, cholesterol increased biochemical values such as serum total cholesterol, LDL, HDL, VLDL, triglyceride and leptin, as well as body weight, testis weight and seminiferous tubule diameter. However, with thymoquinone administration, these values were statistically similar to the control group. Thymoquinone could be used as a therapeutic agent that the body weight, testicular weight and biochemical values declining to normal values. The decrease in GDNF expression in testicular tissue of rats in both the high fat diet with cholesterol group and the thymoquinone group showed in an inhibitory effect of cholesterol, high fat diet and thymoquinone on GDNF.