Kolesterollü yüksek yağlı diyet ile beslenen sıçanların mide dokusunda somatostatin salınımının immünohistokimyasal olarak belirlenmesi
Immunohistochemical determination of somatostatin release in stomach tissue of rats with high fat's diet cholesterol
- Tez No: 545041
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KARADAĞ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Somatostatin, Mide, KYYD, Somatostatin, Stomach, Cholesterol, High-Fat Diet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırmada; kolesterollü yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanların mide dokusunda somatostatin salınımının immünohistokimyasal olarak belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmada 16 adet / 40 günlük Spraqua Dawley cinsi erkek sıçan kullanıldı. Her kafeste dört sıçan olacak şekilde rastgele seçilerek iki gruba ayrıldı. Kontrol Grubu (n=8): Bu gruptaki sıçanlara normal beslenme dışında herhangi bir uygulama yapılmadı. Kolesterollü Yüksek Yağlı Diyet Grubu (n=8): Bu gruptaki sıçanlara günlük enerji miktarının %65'i tereyağı ve %2 kolesterol karıştırılmış pelet yemi 10 hafta boyunca verildi. Çalışmaya başlamadan önce ve sonra sıçanların canlı ağırlıkları tartılarak biyokimyasal kan değeri için kan örneği alındı. Sıçanlar eter anestezi altında servikal dislokasyon yoluyla ötenazi edilerek mide dokuları %10'luk formaldehit tespit solüsyonuna alındı. Mide dokusunun histolojik yapısını incelemek amacıyla kesitlere H&E boyama, Crossman'ın üçlü boyaması ve somotostatin immünoreaktivitesini belirlemek amacıyla Avidin-Biotin–Peroksidaz kompleks (ABC) yöntemi uygulandı. Kolesterollü yüksek yağlı diyetle beslenmenin canlı ağırlığı ve total kolesterol değerini istatistiksel olarak artırdığı gözlendi. Somatostatin immünoreaktivitesinin kontrol grubu sıçanların mide dokusu kardiya, fundus ve pilorus bölgelerinde kolesterollü yüksek yağlı diyet grubuna göre daha yoğun olduğu tespit edildi. Sonuç olarak, kolesterollü yüksek yağlı diyet ile beslenmenin mide kanseri tedavisinde ve mide hastalıklarına bağlı komplikasyonların önlenmesi gibi önemli kullanım alanları olan SST salınımı üzerine negatif etkisi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study; somatostatin secretion of gastric tissue in rats fed a high fat diet with cholesterol was aimed to determine immunohistochemically. In this study 16, 40 day old male Spraqua Dawley rats were used. They were randomly divided into two groups with four rats in each cage. Control Group (n=8): The rats in this group only fat with commercial diet. Cholesterol high-fat diet group (n=8): In this group, 65% of the daily energy amount of butter and 2% cholesterol mixed pellet feed was given for 10 weeks. Body weights of rats were weighed before and after the study and blood samples were taken for biochemical analyses. Rats were euthanized by sevical dislocation under ether anesthesia and stomach tissues were taken to 10% formaldehyde fixation solution. In order to investigate the histological structure of gastric tissue, H&E and triple staining was applied. Avidin-Biotin-Peroxidase complex (ABC) method was applied to determine the immunoreactivity of somatostatin. It was observed that the high fat diet with cholesterol increased the live weight and total cholesterol values statistically. Somatostatin immunoreactivity of the control group of rats in the stomach tissue cardia, fundus and pilorus regions was stronger than cholesterol high-fat diet group. In conclusion, it was determined that fed with cholesterol high-fat diet a negative effect on SST release, which is important in the treatment of gastric cancer and prevention of complications related to gastric diseases.