Ratlarda periferik sinir enjeksiyon hasarı modelinde siyatik sinir'in değerlendirilmesi
Evaluation of the sciatic nerve in rat peripheral nerve injection injury model
- Tez No: 462403
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN HADİ KADIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon nöropatisi, siyatik sinir, varyasyon, elektronöro monitörizasyon, injection neuropathy, sciatic nerve, variation, electroneuro monitor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada klinik pratikte sık karşılaşılan, intramuskuler enjeksiyon sonrası siyatik siniri hasarını ratlarda oluşturulan deneysel periferik sinir hasarı modelinde değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: 78 adet erkek Wistar cinsi Albino rat, 5 ana gruba ayrıldı. Grup 1 (kontrol), grup 2 (sham), grup 3 (benzatil penisilin g), grup 4 (diklofenak sodyum) ve grup 5 (deksametazon) olarak gruplar tanzim edildi. Kontrol grubu haricindeki tüm grupların siyatik siniri eksplore edilerek epinöral, endonöral ve intrafasiküler mesafelere farmakolojik ajanlar tatbik edildi. Denekler fonksiyonel, elektrofizyolojik ve histopatolojik açılardan değerlendirildi. Bulgular: Her üç değerlendirme kriterine göre en belirgin ve istatistiki olarak anlamlı yaralanma benzatil penisilin G ve diklofenak sodyum gruplarında görülürken endonöral ve fasikül içi enjeksiyonların epinöral enjeksiyonlara nazaran daha belirgin hasar bıraktığı gözlendi. Sonuç: Bu çalışma ile periferik sinir trasesinde yapılacak herhangi bir ilaç enjeksiyonu fonksiyonel ve elektrofizyolojik kayıp ve/veya histolojik olarak periferik sinir mimarisinde bozulma etkileri olabileceğini gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
Ojective: In this study we purposed to evaluate the sciatic nevre injury due to intramusculer injection which is frequently seen in medical practice on a rat experimental peripheral nevre injury model. Material and Method: 78 male Wistar albino rats are diveded into 5 major groups. We set the groups as group 1 (control), group 2 (sham), group 3 (benzatyl penicilline G), group 4 (diclofenac sodium) and group 5 (dexametasone). Pharmacological agents applied to all sciatic nerves of rats after exploration in epineural, endoneural and intrafasicular compartments except the control group. The subjects and their sciatic nerves evaluated with funcional, electrophysiological and histopathological results. Results: The injury which is evident and statistically significant is seen in benzatyl peniclline g and diclofenac sodium groups. On the other hand we have reached the result of the endoneural and intrafasicular injection may cause more harm than epineural injections. Conclusion: We observed that any medicine injection which can be applied on epineural, endoneural or intrafasicular compartments of sciatic nerve may cause functional and elctrophysiological loss with or without detoriation in peripheral nerve architecture.