Siyatik sinir bloğunda adjuvan rasemik ketaminin etkinlik ve nörotoksisite açısından değerlendirilmesi
Evaluation of adjuvant rasemic ketamine in terms of effectiveness and neurotoxicity in sciatic nerve blockade
- Tez No: 319240
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLAY ERDOĞAN KAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Siyatik sinir bloğu, Rasemik ketamin, Bupivakain, Nörotoksisiste, Sciatic nerve blockade, Rasemic ketamine, Bupivacaine, Neurotoxicity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ratlarda oluşturulan siyatik sinir bloğu modelindelokal anesteziğe eklenen iki farklı dozda ketaminin, proprioseptif, motor ve duysal blokbaşlama ve sonlanma sürelerine etkilerini ve sinir hasarı oluşturup oluşturmadıklarınıtespit etmektir.Gereç ve Yöntem: Toplam 64 adet, Sprague-Dawley türü dişi rat kullanıldı.Eter anestezisi sonrası posterior yaklaşımla ve lateral insizyon ile siyatik sinir eksploreedilerek epinöryum ve perinöryum bütünlüğüne zarar vermeden siniri çevreleyen fasyaaltına test dozu enjekte edildi. Uygulanan test dozlarına göre gruplar şöyle idi: Shamgrubu (n=8), Salin grubu (n=8); 0.2 mL salin, Bup grubu (n=8); 0.1 mL %0.5bupivakain+0.1 mL salin, Ket0.5 grubu (n=8); 0.1 mL ketamin 0.5 mg/kg+0.1 mL salin,Ket1 grubu (n=8); 0.1 mL ketamin 1 mg/kg+ 0.1 mL salin, BupKet0.5 grubu (n=8); 0.1mL %0.5 bupivakain+ 0.1 mL ketamin 0.5 mg/kg, BupKet1 grubu (n=8); 0.1 mL %0.5bupivakain ve 0.1 mL ketamin 1 mg/kg. Daha sonra gruplardan habersiz araştırmacıtarafından proprioseptif, duyusal ve motor blok süreleri değerlendirildi. Değerlendirmesonrası, siyatik sinirler perinöral inflamasyon veya sinir hasarı açısından incelenmeküzere 24.saatte veya 8. Günde eksize edildi.Bulgular: Bupivakaine eklenen 0,5mg/kg ketamin ile bupivakain kombinasyonuproprioseptif, motor ve nosiseptif blok sonlanma sürelerinde sırasıyla %41, % 23, %33oranlarında uzamaya neden olmuştur. 1 mg/kg ketamin ile bupivakain kombinasyonu,proprioseptif, motor ve nosiseptif blok sonlanma sürelerinde sırasıyla %45, % 37, %31oranlarında uzamaya neden olmuştur. Siyatik sinire sadece ketamin enjeksiyonu motor44blok oluşturmazken, diğer gruplardan daha kısa süreli proprioseptif blok ve benzersürelerde duysal blok sağlamıştır. Blok sürelerindeki değişikliğin doz bağımlı olmadığıgörülmüştür. Nörotoksisite açısından gruplar arasında fark bulunamamıştır.Sonuç: Ketaminin periferik sinir blokları açısından iyi bir adjuvan olabileceği,rasemik formunun periferik sinirlerde güvenle kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine whether different doses ofketamine in combination with bupivacaine has effect on block durations in a rat modelof sciatic nerve blockade without causing nerve damage.Materials and Methods: Sixty-four Sprague-Dawley, female rats were includedinto study. Rats were anesthetized with eter and then the sciatic nerves were exposed bylateral incision on posterior approach. The test dose was injected beneath the fasciasurrounding the nerve without any damage to epineurium and perineurium. The groupsaccording to the test doses were: Sham group (n=8); Saline group (n=8), 0.2 mL saline;Bup group (n=8), 0.1 mL 0.5% bupivacaine+0.1 mL saline; Ket0.5 group (n=8), 0.1 mLketamine 0.5 mg/kg+0.1 mL saline; Ket1 group (n=8), 0.1 mL ketamine 1 mg/kg+ 0.1mL saline; BupKet0.5 group (n=8), 0.1 mL 0.5% bupivacaine+ 0.1 mL ketamine 0.5mg/kg; BupKet1 group (n=8), 0.1 mL 0.5% bupivacaine ve 0.1 mL ketamine 1 mg/kg.The durations of proprioceptive, sensorial and motor blockade were evaluated by aninvestigator blinded to the study groups. After neurobehavioral examination, the sciaticnerves were removed at either 24 hours or 14 days and were analyzed for perineuralinflammation and nerve damage.Results: Ketamine (0,5 mg/kg) in combination with bupivacaine prolonged thedurations of proprioceptive, motor and sensorial block durations about %41, % 23, %33rates, respectively. Ketamine (1mg/kg) combination with bupivacaine prolonged thedurations of proprioceptive, motor and sensorial block durations about %45, % 37, %31rates, respectively. While sole injection of ketamine to the sciatic nerve did not develop46motor block, provided a shorter proprioceptive block than other groups and a similarduration for sensorial block. It was seen that the changes in durations of block were notdose-dependent. There were no statistical difference between groups according toneurotoxicity.Conclusion: We think that ketamine may be a good adjuvant agent and therasemic form can be safe in peripheral nerve blocks.