Hastanelerde hasta mahremiyetine gösterilen özenin hasta bakış açısıyla değerlendirilmesi (Antalya örneği)
Evaluation of the care shown to the patient's privacy in the hospitals with the patient's point of view (The example of Antalya)
  1. Tez No: 462515
  2. Yazar: REFİK AKTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Hakları, Hasta Mahremiyeti, Mahremiyet, Sağlık Kuruluşları, Sağlıkta Kalite Standartları, Yatarak Tedavi Gören Hastalar
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Bu çalışmanın amacı, Antalya ilindeki devlet hastaneleri ile özel hastanelerde yatarak tedavi gören hastaların hasta mahremiyetine yönelik bilgi düzeylerinin tespiti ve hastanelerde hasta mahremiyetine gösterilen özenin hastaların bakış açısıyla değerlendirilmesidir. Araştırma tanımlayıcı türde bir çalışma olup, yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Antalya il merkezinde faaliyet gösteren Devlet ve Özel hastanelerde yatarak tedavi gören (N=385.396) hastalar oluşturmaktadır. Bu evrenden basit rastgele örneklem yöntemi kullanılarak 503 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Hasta Mahremiyeti Envanteri”kullanılmıştır. Envanterde yer alacak soruların belirlenmesinde ilgili literatür, hasta mahremiyeti ile ilgili mevzuat, Sağlıkta Kalite Standartları (SKS), Hasta Hakları Yönetmeliği (HHY) ve uzman görüşlerinden faydalanılmıştır. Envanterde hastaların demografik bilgilerine yönelik olarak 11 soru, hastaların hasta mahremiyeti hakkında bilgilerinin ölçülmesi için 13 soru, kliniklerde sağlık çalışanlarının hasta mahremiyetine uyup uymadıklarının tespiti için ise 39 soru sorulmuştur. Araştırma verileri SPSS 16.0 programında değerlendirilmiştir. Veriler üzerinde öncelikle tanımlayıcı istatistikler uygulanmıştır. sosyo-demografik değişkenler ve kurumlar açısından hasta mahremiyeti uygulamalarının farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmek amacıyla Ki-kare testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; araştırmaya katılan hastaların mahremiyetlerine gösterilen özenin özel hastanelerde devlet hastanelerine göre daha iyi durumda olduğunu gözlemledikleri, özel hastanelerde yatan hastaların mahremiyet bilgi düzeylerinin devlet hastanelerindeki hastalardan daha yüksek olduğu ayrıca fiziki ortam açısından değerlendirildiğinde de özel hastanelerin fiziki mekanlarının hastaların mahremiyetlerini korumak açısından daha uygun fiziki şartları taşıdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the level of their knowledge about the inpatients in the State and Private hospitals in Antalya province and to evaluate the level of their knowledge about the patient privacy and the care shown to the patient privacy in the mentioned hospitals in their point of view. This research is a descrpitive study and has been carried out using a face to face survey technique. The research has focused on the ınpatients ((N=385.396) in the state and private hospitals in Antalya city centre. From these mentioned hospitals a sample group consisting of 503 patients has been formed by using a random sample technique. In the research a“ Patient's Privacy Inventory”which was developed by the researcher has been used with the aim of collecting datas. It has been benefited from the dealing literature, patient's privacy legistlation, the quality Standarts in Health (SKS) Regulations on Patient's Rights and from the views of experts in the determining of the questions that will take place in the inventory. In the inventory, there are 11 questionts about the demographic conditionts of the patients, 13 questions to measure their knowledge about patient's privacy, and 39 questions to detect whether the parademics working in the clinics and hospitals obey the patient's privacy rules or not. The datas of reserach have been evaluated in the program of SPSS 16.0. Over the datas primarily descriptive statistics have been applied, Chi square test has been applied to be able to detect if the patient's privacy applications have shown any differences in the respect of socio-demographic variables and institutions. In the result of the survey it has been detected that the patient's privacy care shown to the inpatients joining the survey in the private hospitals is better than in the state hospitals, the knowledge level of the inpatients in the private hospitals about patient's privacy is higher than those in the state hospitals and when it is evaluated in the respect of environment private hospitals have got better physical conditions to protect their privacy. Key Words : Health Institutions; Patient's Privacy; Patient's Rights; Privacy; Quality Standarts in Health; The inpatients;