İnme geçiren kapak hastalığına bağlı olmayan atriyal fibrilasyonlu hastalarda atardamar katılığı ile tromboemboli riski arasındaki ilişkinin incelenmesi
Evaluation of the relation between arterial stiffness and risk of thromboembolism among stroke patients with non valvular atrial fibrillation
  1. Tez No: 462573
  2. Yazar: FATİH AKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR KIRIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: atriyal fibrilasyon, arteryel stifnes, pulse wave velosite, CHA2DS2-VASc, Atrial fibrillation, arterial stiffness, pulse wave velocity, CHA2DS2-VASc
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç:. İnme geçiren kapak hastalığına bağlı olmayan atriyal fibrilasyonlu hastalarda arteryel stifnes ile tromboemboli riski arasındaki ilişkisi bilinmemektedir. Bu çalışmada bu ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Metot: Çalışmaya inme geçirmiş ve etyolojik olarak kapak hastalığına bağlı olmayan 30 tane paroksismal/persistan AF hastası alındı. Tüm hastaların inme öncesi CHA2DS2-VASc skoru hesaplandı. SphymoCor cihazı ile arteryel stifnes ölçümü yapıldı. Karotis-femoral nabız dalga hızı (karotis-femoral PWV), augmentasyon basıncı (AP), augmentasyon indeksi (AIx) ve kalp hızına normalize edilmiş augmentasyon indeksi (AIx@75) arteryel stifnes parametreleri olarak kullanıldı. Tüm hastalara karotis intima media kalınlığı (KIMK) ölçüldü. Daha sonra CHA2DS2-VASc skoru, arteryel stifnes ve KIMK değerleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: İnme öncesi CHA2DS2-VASc skoruna göre 2 grup hasta oluşturuldu. Yaş dışında grupların demografik özellikleri benzerdi. Karotis-femoral PWV, CHA2D-VASc skoru düşük olan grupta (0,1) anlamlı olarak düşük, CHA2D-VASc skoru yüksek olan grupta (>2) anlamlı olarak yüksek izlendi. Yapılan analizlerde, CHA2D-VASc skoru ile karotis-femoral PWV arasında pozitif korelasyon izlenmiştir. Sonuç: Karotis-femoral PWV ile CHA2D-VASc skoru birbiriyle anlamlı olarak doğrusal ilişki göstermektedir. Sistemik aterosklerozun göstergesi kabul edilen PWV, CHA2DS2-VASc skorununda vasküler komponentin içerisinde risk faktörü olarak değerlendirilmesi veya ek bir parametre olarak kullanılması bu risk skorlamasının gücünü artırabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relation Between Arterial Stiffness and Risk of Thromboembolism Among Stroke Patients with Non Valvular Atrial Fibrillation Objective: Evaluating of the relation between arterial stiffness and risk of thromboembolism is unknown in stroke patients with non valvular atrial fibrillation. We aimed to present this relation with this study. Method: A total of 30 stroke patients with paroxysmal/persistent non valvular AF were enrolled in the study. CHA2DS2-VASc scores of the patients' before stroke was calculated; then arterial stiffness was measured with SphymoCor device in all patients. Carotis-femoral pulse wave velocity (carotis-femoral PWV), augmentation pressure (AP), augmentation index (AIx) and augmentation index normalized to heart rate (AIx@75) were used as arterial stiffness parameters. Carotis intima media thickness (CIMT) was measured in all patients. Afterwards, relations between CHA2DS2-VASc score, arterial stiffness and CIMT were evaluated. Results: Patients were classified into 2 groups by CHA2DS2-VASc score before stroke. Demographic features of the two groups were similar except age. As group with low CHA2D-VASc score (0,1) had significantly low carotis-femoral PWV also group with high CHA2D-VASc score (>2) had significantly high carotis-femoral PWV. In analyzes CHA2D-VASc score and carotis-femoral PWV were positively correlated. Conclusion: Carotis-femoral PWV and CHA2D-VASc score were significantly and linearly correlated. Considering PMV which is a measure of systemic atherosclerosis as a risk factor in vascular component of CHA2DS2-VASc score may significantly increase the power of this risk scoring method.