Suç işlemiş ve işlememiş hezeyanlı bozukluk hastalarının sosyodemografik, klinik ve suç ile ilişkili verilerinin karşılaştırılması
Comparison of sociodemographic, clinical, and crime-related features of delusional disorder with crime and non-crime
- Tez No: 462618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEYVAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Hezeyanlı Bozukluk, Suç, Sosyodemografik Özellikler, Delusional Disorder, Crime, Sociodemographic Characteristics
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada suç öyküsü bulunan ve suç öyküsü bulunmayan hezeyanlı bozukluk hastalarının sosyodemografik özellikleri, klinik özellikleri ve suç ile ilişkili özellikleri açısından karşılaştırılarak hezeyanlı bozukluk hastalarında suç işleme riskini yordayabilecek ölçütlerin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmada, 2010-2014 yılları arasında, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli servislerine ceza sorumluluğu belirlenmesi veya koruma ve tedavi amacı ile yatan DSM 4 TR'e göre hezeyanlı bozukluk tanısı almış hastalar ile akut psikoz servislerine tedavi amaçlı yatan DSM 4'e göre hezeyanlı bozukluk tanısı almış, 346 hastanın tıbbi dosyaları retrospektif olarak incelenmiştir. Vakalar değerlendirilirken Sosyodemografik Veri Formu, Taylor Şiddet Derecelendirme Ölçeği, Açık Saldırganlık Ölçeği kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya alınan 346 hastanın 172'si suç öyküsü bulunan hezeyanlı bozukluk hastası iken, kalan 174 hasta suç öyküsü olmayan hezeyanlı bozukluk hastalarıdır. Suç öyküsü bulunup, bulunmamasından bağımsız olarak erkek hastaların hastalık başlama yaşları, kadın hastalardan yüksek bulunmuştur. Hezeyanlı bozukluk hastalarının işledikleri suçların, en sık insana dönük olduğu gözlenmiştir. Persekütuar alt tip hezeyanı olan vakalarda suç işleme daha fazla iken, bu alt tip hezeyanı olanların hafif şiddette suç işledikleri gözlenmiştir. Kıskançlık alt tipi, istatistiksel olarak anlamlı derecede suç ile ilişkisiz bulunmasına rağmen, homisid (p=0.004, %70.8) ile istatistiksel olarak ileri düzeyde ilişkili bulunmuştur. Suç öyküsü bulunmayan hasta grubunda evli olanların oranı, suç öyküsü bulunan hasta grubundan yüksekken; suç işleyen hasta grubunda da boşanmış/dul olanların oranı daha yüksek bulunmuştur. Suç öyküsü bulunan grupta, yalnız yaşayanların oranı daha yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre; hastalarda boşanmış/dul olma, yalnız yaşama, malulen emekli olma, persekütuar alt tip hezeyanı olma durumlarında, suç işleme açısından risk olduğu ve dikkatli takip edilmeleri gerektiği gözlenmiştir. Kıskançlık alt tip hezeyanı olanlarda suç riski düşük olsa da; homisid suçu açısından dikkatli değerlendirilmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, it is aimed to contribute to the development of criteria, that can predict the risk of committing a crime in delusional disorder with crime stories and with no crime stories; comparing them in terms of sociodemographic characteristics, clinical characteristics and crime related characteristics. METHOD: In this study 346 patients, taken to Bakirkoy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital Forensic services for the determination of criminal responsibility or prevention and treatment purpose and the patiences taken to acute psychosis services with delusional disorder diagnose, according to DSM 4,were included in the study between the years 2010-2014. Sociodemographic Data Form, Taylor Violence Rating Scale and Open Aggression Scale were used while assessing the incidents. RESULTS: 172 of the 346 studied patients were delusional disorder with crime stories, while the remaining 174 were delusional disorder with no crime stories. Regardless of the presence or absence of crime stories, the age at which illnesses of male patients initiated were found to be higher than female patients. It has been observed that crimes committed by delusional disorder are most often to human. Persecutor subtype delusional disorder were more likely to commit crimes, while those with subtype delusion were found to have committed a slight violent crime. Although the subtype of jealousy was not associated with crime statistically at significant level, it was statistically related to homicide . The proportion of married persons in the group with no crime was higher than the group with crime stories. The proportion of those who were divorced/widowed was higher in the group of the offending patients. In the group with crime stories, the proportion of those living alone was higher. CONCLUSION: According to the results of our study; It has been observed that there is a risk of committing a crime in the case of being divorced / widowed in the patients, living alone, being retired and being a subtype of the persecutor subtype. Although the risk of crime is low in those who are jealous subtypes of delusions; homicide needs to be carefully evaluated in terms of crime.