Küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle anatomik rezeksiyon yapılan hastalarda akciğer yaşının postoperatif morbidite ve prognoz üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of lung age on postoperative morbidity and prognosis in anatomical resection studies due to lung calcium lung cancer
  1. Tez No: 462707
  2. Yazar: TUBA APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer yaşı, yaş aralığı, KHDAK, anatomik rezeksiyon, postoperatif komplikasyonlar, prognoz. Dr.Tuba Apaydın, Tıpta Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi – Samsun, Temmuz 2016, lung age, age gap, NSCLC, anatomic resection, postoperative complications, prognosis Dr.Tuba Apaydın, Medicine Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, July-2016
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Yeni bir formül olan akciğer yaşı formülü, Morris ve Temple tarafından 1985 yılında sigara bıraktırma programına teşvik oluşturmak üzere geliştirilmiş ve Japon Solunum Derneği tarafından güncellenmiştir. Bu haliyle akciğer yaşı yeni yapılan çalışmalarda cerrahi olarak tedavi edilen akciğer kanserli hastalarda postoperatif solunumsal komplikasyonları ve yaşam süresini değerlendirmede de önemli bir parametre olarak öne sürülmektedir. Çalışmamızda, ilk kez Türk toplumunda yapılan bir çalışmayla küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) nedeniyle anatomik rezeksiyon yapılan yaşlı hastalarda akciğer yaşının postoperatif prognoz üzerine etkisinin değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: 2005-2015 yılları arasında kliniğimizde anatomik akciğer rezeksiyonu yapılan 60 yaş üzeri ek komorbiditesi olmayan 80 KHDAK tanılı hasta çalışmaya dahil edildi. Akciğer yaşı ile gerçek yaş arasındaki farktan oluşan yaş aralığı grupları 10 olarak ele alınarak üç grup oluşturuldu. Akciğer yaşı Japon Solunum Derneği'nin önerdiği formülle hesaplandı. Üç grubun kendi arasında preop, intraop ve postoperatif prognostik faktörlerin karşılaştırması yapılarak sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Üç gruptaki hasta sayıları 18,17 ve 45'ti. Preoperatif faktörlerden sigara, FEV1, FVC, Skuamoz Hücreli Kanser (SHK) tanısı akciğer yaşı ve postoperatif komplikasyonlarla ilişkili görülürken, postoperatif solunumsal komplikasyonlar, postoperatif antibiyotik ihtiyacı , postoperatif solunumsal komplikasyonlarla hastaneye tekrar başvurma durumu ile akciğer yaşı arasında anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Yaş aralığı postoperatif komplikasyonlar üzerinde önemli ilişkisi olan bir risk faktörüdür. Akciğer yaşının ve yaş aralığının postoperatif komplikasyon riskini belirlemede önemli bir parametre olarak kullanılabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lung age formula proposed by Morris and Temple in 1985 aimed to contribute toward the smoking cessation programme and it was developed by Japonese Respiratory Society. As such, it is considered as an important useful factor for predicting postoperative respiratory complications and survival in surgically treated patients with non small cell lung cancer (NSCLC) patients. As the first for Turkish society, we aimed to evaluate clinical impact of lung age on postoperative complications in patients with non small cell lung cancer aged >60 y. Material and Method: Survey included 80 NSCLC patients aged >60 and anatomically resected in our clinic between years 2005-2015. Three groups were created using the age gap groups 10, calculated as the difference between lung age and true age . Lung age was calculated according to Japonese Respiratory Society formula. Preoperative, intraoperative and postoperative prognostic factors were compared between three groups and results were compared statistically. Results: Patient numbers in three groups were 18,17 and 45. In preoperative factors smoking, FEV1, FVC, SCC was related to lung age and postoperative complications; postoperative respiratory complications and postoperative antibiotic necessity and postoperative readmission related to respiratory complications were seen to have a significant relation with lung age. Conclusion: Age gap is an important risk factor related to postoperative complications. Lung age and age gap can be used as a clinical parameter to predict postoperative complication risk.