Batın insizyonu yapılan kadın doğum hastalarında deksketoprofen ile TENS tedavisinin karşılaştırılması; VAS ile painmatcher korelasyonu
Comparison of dexketoprofen and TENS in the gynecology and obstetrics patients who undergo abdominal incision; correlation of VAS with painmatcher
  1. Tez No: 462711
  2. Yazar: BURKAY UŞTU
  3. Danışmanlar: PROF. FUAT GÜLDOĞUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: TENS, VAS, Painmatcher, Postoperatif Analjezi, Deksketoprofen, TENS, VAS, Painmatcher, Postoperative Analgesia, Dexketoprofen
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bizim çalışmamızda batın insizyonu yapılan kadın doğum hastalarında deksketoprofen ile TENS'in postoperatif analjezi üzerine etkinliğini ve VAS ile painmatcher arasında korelasyonun olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza cerrahi travma düzeyleri birbirine yakın batın insizyonu yapılan ASA I-III sınıfına dahil 90 kadın hasta alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrılarak, Grup 1' e postoperatif 0. ve 12. saatlerde olmak üzere 2 kez analjezi amaçlı deksketoprofen ilaç verilirken; Grup 2' ye postoperatif 0, 4, 8, 12. saatlerde 20 dk olacak şekilde TENS tedavisi uygulandı. Tüm hastalara anestezi indüksiyonunda propofol 2mg/kg, fentanil 1mcg/kg ve rokuronyum 0.6mg/kg ile standart genel anestezi uygulandı. Anestezi idamesi % 1.5-2.5 sevofluran, Hava/O2 ile sağlandı. Tüm hastalarda VAS (visüel analog skala) > 4 olanlara meperidin 0.25 mg/kg verildi. Tüm hastaların preoperatif, postoperatif 6. ve 12. Saatlerde olmak üzere painmatcher cihazı ile ağrı eşik değerleri ölçülürken; postoperatif 0, 6, 12. saatlerde de VAS skoru ölçülerek kayıt altına alındı. Hastaların demografik verileri (yaş, kilo) açısından iki grup arasında istatistiksel olarak farklılık saptanmadı. Çalışmamızda batın insizyonu yapılan kadın doğum hastalarında hem deksketoprofenin hem de TENS' in VAS skorlarında azalma sağlayarak ve postoperatif opioid tüketimini azaltarak başarılı olduğu ancak deksketoprofenin TENS'ten daha üstün olduğu; VAS ile painmatcher arasında da istatiksel olarak anlamlı korelasyon olmadığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to investigate the efficacy of dexketoprofen and transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) on postoperative analgesia in gynecology and obstetrics patients who have undergone abdominal incision and whether there is a correlation between the visual analogue scale (VAS) and the painmatcher. 90 female patients in the ASA I-III class, who underwent abdominal incisions in which the surgical trauma levels were close to each other were included in the study. Patients were randomly divided into two groups and Group 1 was given dexketoprofen medication for analgesia 2 times at postoperative hours 0 and 12, while TENS treatment was applied to Group 2 at postoperative hours 0, 4, 8, and 12, for 20 minutes. All patients received standard anesthesia with propofol 2 mg/kg, fentanyl 1 mcg/kg and rocuronium 0.6 mg/kg in induction of anesthesia. Maintenance of anesthesia was achieved with 1.5-2.5% sevoflurane and Air/O2. All patients with VAS>4 were given meperidine 0.25 mg/kg. The pain threshold values of all patients were measured with the painmatcher device on preoperative and postoperative 6th and 12th hours and the VAS score was measured and recorded at hours 0, 6, and 12 postoperatively. There were no statistically significant differences between the two groups in terms of the demographic data (age, weight) of the patients. In our study, it was found that both dexketoprofen and TENS were successful by achieving a decrease in VAS scores and reducing postoperative opioid consumption in gynecology and obstetrics patients who had undergone abdominal incision, but that dexketoprofen was superior to TENS, and that there was no statistically significant correlation between the VAS and the painmatcher.