Normal kilolu obeziteli bireylerde osilometrik olarak ölçülen arteryal sertlik parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of osilometrically measured arterial stifness parameters in normal weight obesity
  1. Tez No: 462712
  2. Yazar: KENAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MERİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Arterial Stiffness, Normal weight obesity, pulse wave velocity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Normal kilolu obezite (NKO) artmış kardiyovasküler mortalite, metabolik parametrelerde bozulma ile ilişkilidir. Biz de çalışmamızda beden yağ oranı artmış NKO'li bireylerde endotel disfoksiyonu göstergesi olan arteryal sertlik parametrelerinin artmış olabileceği hipotezini yürüttük. Yöntem: Çalışmamıza önceden belirlenmiş dahil etme ve dışlama kriterlerine uyan sağlıklı 35 NKO'li ve kontrol grubunda 33 gönüllüyü inceledik. Normal kilolu obezite, VKİ normal olan (18,5- 24,9 kg/m2) ve cinsiyet spesifik tertillerin en yüksek değerde olması ile tanımlanan (erkeklerde %23,1, kadınlarda %33,3) beden yağı oranı yüksek olan kişileri ifade eder. Tüm gönüllülere osilometrik olarak ölçülen arteryal sertlik parametreleri olan nabız dalga hızı (NDH) ve güçlenme indeksi (AIx) bakıldı. Biyoelektrik empedans analizi yöntemiyle beden yağı ölçümleri yapıldı. Bulgular: NKO'li bireylerde osilometrik yöntemle ölçülen arteryal sertlik parametreleri NDH (p< 0,001) ve Alx'i (p =0,004) kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek izlendi. NDH ve AIx ile bel çevresi, bel/kalça oranı arasından korelasyon izlenmezken (p>0,05) NDH ve yaş arasında pozitif yönde orta dereceli korelasyon izlendi (p0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: Normal weight obesity associated with higher cardiovaskuler mortality and metabolic dysregulatıon. We hypotized that whether normal weight obesity has a relationship with increased arterial stifnnes parameters which shows endotelial dysfunction. Methods: 35 normal weight obesity and 33 normal weight healty subject enrolled in the study by previosly determind inclusion and exlusion criteria. Normal weight obesity was defined as subjects with a normal BMI (18,5–24,9 kg/m2) and an excess in body fat ratio defined by the highest sex-specific tertiles of body fat ratio (>23.1% in men and >33.3% in women). Arterial stifness parameters, pulse wave velocity (PWV) and augmentation index (AIx) are osilometrically measured. Body fat measuremenst was done by bioeleectric impedance analyse method. Results: Normal weight obesity is associated with higher osilometrically measured arterial stiffness parameters PWV (p0,05) There is a moderate positively correlation between PWV and age (p>0,001). There is not statistificialy significant differance between NKO and control group in HDL (high density lipoprotein), LDL (low density lipoprotein), triglyseride and total cholesterol levels (p>0,05). Cardiovascular hemodynamic parameters systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean arterial pressure (MAP), cardiac output, stroke volume, santral SBP, santral DBP are not different between two groups. (p>0,05) Conclusion: Healty normal weight obesity persons have a higher risk for subclinic endotelial injury.