Östaki tüpü ve petröz kemik pozisyonu kronik otitis media gelişiminde bir risk faktörü müdür?
Is the eustachian tube and petrous bone position a risk factor in the development of chronic otitis media?
  1. Tez No: 462713
  2. Yazar: ŞEMSETTİN KARDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT KARLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: kronik otitis media, petröz klival açı, tuba timpanik açı, chronic otitis media, petrousclival angle, tubotympanic angle
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Petröz klival ve tuba timpanik açının kronik otitis media etyopatogenezindeki rolünün değerlendirilmesi. Materyal ve Metod: Eylül 2013 ve Mart 2017 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz kliniğinde kronik otitis media nedeni ile opere edilen hastaların operasyon ve medikal kayıtları incelendi. Hastalar preoperatif otoskopik muayene, saf ses odyometrisi, temporal tomografi ve intraoperatif bulgularına dayanılarak üç gruba ayrıldı. Adeziv otitis media ve/veya kolestatom, basit kronik otitis media ve her iki kulak zarı muayenesi normal olan kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Çalışmaya sadece tek kulağı hasta olan, karşı tarafı sağlam olan ve 7 yaşından büyük hastalar alındı. Her gruptan 40 kişi olmak üzere toplamda 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Her hastanın her iki kulağının birden tuba timpanik ve petröz klival açı değerleri hastalar hakkında herhangi bir bilgi sahibi olmayan baş boyun radyolojisi konusunda uzman bir radyolog tarafından ölçülerek kaydedildi. Elde edilen veriler ile hastalıklı kulak grupları kendi aralarında, kontrol grubu ile ve karşı sağlam kulak ile karşılaştırıldı. Ek olarak; hasta kulak gruplarındaki sağlam kulaklar kendi aralarında ve kontrol grubu verileri ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Ayrıca petröz klival ve tuba timpanik açı arasında korelasyon olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Adeziv otitis media ve basit kronik otitis media gruplarında hasta tarafın petröz klival açı değerlerinin ortalaması sırasıyla 52,77±6,01 ve 53,45±4,54 olarak, sağlam olan karşı kulakların ise, 52,70±5,65 ve 53,07±5,76 olarak ölçüldü. Kontrol grubunun ortalama petröz klival açı değeri ise, 54,87±3,89 olarak hesaplandı. Yine; adeziv otit ve basit kronik otit gruplarında hasta tarafın ortalama tuba timpanik açı değerleri sırasıyla; 146,65±8,60 ve 146,72±8,10 olarak, sağlam olan karşı kulakların ise, 147,92±7,35 ve 145,22±6,88 olarak ölçüldü. Kontrol grubunun ise 149,62±9,13 olarak ölçüldü. Değerler istatistiksel olarak analiz edildiğinde, adeziv otit ve basit kronik otit gruplarında hasta kulakların birbiri ve karşı taraf sağlam kulak ile, kontrol grubu ile ve gruplardaki sağlam kulakların kontrol grubu ile petröz klival açı ve tuba timpanik açı değerleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık ve bu açılar arasında klinik olarak anlamlı bir korelasyon tespit edilmedi. Sonuç: Tuba timpanik ve petröz klival açıdaki varyasyonlar kronik otitis media etyolojisinde bağımsız birer risk faktörü olmayıp, ancak diğer etyolojik faktörlerin varlığında hastalığın etyolojisinde rol oynayabilirler.
Özet (Çeviri)
Objective: To demonstrate the role of petrousclival and tubotympanic angle variations in predisposition to chronic otitis media Material-Methods: Between September 2013 and March 2017, the operation and medical records of patients with chronic otitis media were reviewed in Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Ear Nose& Throat Clinic. Patients were divided into three groups according to preoperative otoscopic examination, pure tune audiometry, temporal tomography and intraoperative findings; adhesive otitis media and cholestatom, simple chronic otitis media and control group whom eardrum examination were normal. The study included only patients with unilateral chronic otitis media, patients whose contralateral ear were healthy and patients over the age of 7 years. A total of 120 patients, 40 from each group, were included in the study. Both tubo tympanic and petrousclival angles of both ears of each patient were measured and recorded by a radiologist who had no knowledge about the patients. In terms of the obtained data, diseased ear groups were statistically compared with each other also between the control group with bilateral normal ears and contralateral healthy ear. In addition; contralateral healthy ears in diseased ear groups were statistically compared with each other and with control group data. We also assessed whether there was a correlation between petrousclival and tubotympanic angle. Results: In the case of adhesive otitis media and simple chronic otitis media groups, the mean values of the petrousclival angle of the patients were 52,77±6,01 and 53,45±4,54, respectively, and the contralateral healthy ear values were 52,70±5,65 and 53,07±5,76, respectively. The mean value of the petrousclival angle of the control group was calculated as 54,87±3,89. Additionally; in the case of adhesive otitis media and simple chronic otitis media groups, the mean values of the tubotympanic angle of the patients were 146,65±8,60 and 146,72±8,10, respectively, and the contralateral healthy ear values were 147,92±7,35 and 145,22±6,88, respectively. The mean value of the tubotympanic angle of the control group was calculated as 149,62±9,13. As a result of the statistical data, there was no significant difference between the diseased ears in the simple and adhesive otitis media groups with respect to the tubotympanic and petrousclival angle values with the control group and the contralateral healthy ears. In addition, no statistically significant difference was observed between the healthy ears in the study groups and the control group. Finally, there was no clinically significant correlation between petrousclival and tubotympanic angle. Conclusion: Variations in tubotympanic and petrousclival angles are not independent risk factors in the etiology of chronic otitis media, but they may play a role in the etiology of the disease in the presence of other etiologic factors.