Palyatif bakım ihtiyacı olan kanser hastaları ve hasta yakınlarının karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
Palliative care needs cancer patients and their proximity questions and solution suggestions
- Tez No: 462772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ITIR ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Hasta, Hasta Yakını, Sorunlar, Çözüm Önerileri, Palliative Care, Patient, Patient Relatives, Problems, Solution Suggestions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı palyatif bakım ihtiyacı olan kanser hastaları ve hasta yakınlarının karşılaştıkları sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerileri sunulmasıdır. Araştırmanın evrenini İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünde Onkoloji servisinde takip ve tedavi alan hastalar ve hasta yakınları oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında toplamda 400 hasta ve hasta yakınına anket yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Ankette toplam 36 soru yer almaktadır. 3 adet demografik özelliklere ve 33 adet palyatif bakıma yönelik sorular yer almaktadır. Araştırmada veri analizi Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 16.0 paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda hasta ve hasta yakınlarının palyatif bakım sürecinde çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldıkları tespit edilmiştir. Palyatif bakım sürecinde hasta ve hasta yakınları hekim, hemşire ve sağlık personeli ile iletişim sorunu yaşamakta ve karşılaştıkları sorunlar karşısında yardım alamamaktadırlar. Bununla beraber özellikle hastanenin fiziksel şartları, bakım sürecindeki sıkıntıyı arttırmaktadır. Kalınan odalar yeterince temiz olmamakta, odaların konforu sağlanmamakta ve hastanede sosyal ortamlar bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study is to identify the problems faced by patients and their relatives who need palliative care and to offer solutions. Istanbul University Medical Faculty Hospital The University of Istanbul Institute of Oncology constitutes the patients and their relatives receiving follow-up and treatment in the Oncology Department. A total of 400 patients and patients were surveyed within the scope of the research. Survey form was used as data collection tool in the research. There are 36 questions in the questionnaire. 3 demographic features and 33 questions regarding palliative care. Data analysis in the study was done in Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 16.0 package program. Frequency and percentage statistics were used in analyzing the data. As a result of the research, it was determined that the patient and the relatives of the patient faced various troubles in the palliative care process. During palliative care, patients and their relatives have communication problems with physicians, nurses and health personnel and are unable to receive help in the face of problems they face. However, the physical conditions of the hospital, in particular, increase the stress in the care process. Staying rooms are not clean enough, rooms are not comfortable and there are no social environments in the hospital.