Elit Türk kadın voleybolcularda actn3 r577x polimorfizmi ve patlayıcı kuvvet performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The determination of the relationship between actn3 r577x polymorphism and explosive power in elite Turkish women volleyball players
- Tez No: 462784
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURTEN DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Spor, Genetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: ACTN3, volleyball, explosive power
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışma Elit Türk kadın voleybolcularda patlayıcı kuvvet ve ACTN3 R577X polimorfizmi arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 18 yaş üzeri 72 elit Türk kadın voleybolcu ve 99 üniversite öğrencisi toplam 171 gönüllü katılmıştır. Katılımcılardan araştırma sürecinde sıçrama testleri öncesinde ön koldan 2cc venöz kan örneği alınmıştır. Ardından antropometrik ölçümleri alınan katılımcıların patlayıcı kuvvet performanslarını değerlendirebilmek amacıyla sıçrama testleri (statik dikey sıçrama, yaylanarak sıçrama) uygulanmıştır. Alınan kan örneklerinde ACTN3 R577X polimorfizm analizleri çalışılmıştır. ACNT3 R577X polimorfizm dağılım değerleri incelenerek, Ki-kare Analizi yapılmıştır. Sonrasında ACNT3 polimorfizmi ile istatistiksel olarak ilişkileri olan fizyolojik parametrelerin araştırılması için üç doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: İstatistiksel analiz sonuçlarına göre ACTN3 R577X polimorfizminde grupların genotip dağılımları arasında istatistiksel bir farka rastlanmamıştır. Genotip dağılımları hem voleybolcularda hemde kontrol grubunda benzer dağılım göstermektedir. Ayrıca, ACTN3 R577X polimorfizminde RR, RX ve XX genotiplerinde voleybolcular ve sedanter grubun sıçrama testleri sonuçları arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Sonuçlar: Bu bulgular Elit Türk kadın voleybolcularda ACTN3 R557X polimorfizmi patlayıcı kuvvet arasında bir ilişkinin olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of the current study was to evaluate the relationship between explosive power and ACTN3 R577X polymorphism on elite women volleyball players. Method: One hundred and seventy one voluntary subjects, including 72 elite Turkish women volleyball players and 99 university students (ages +18), attended to the current study. Before the jumping tests 2cc forearm venous blood samples were collected. After taking anthropometric measurements jumping tests (static vertical jump, CMJ) were performed to evalute explosive power performances. ACTN3 R577X polymorphism analysis were studied for the blood samples. Chi-square analysis were used to evaluate the distrubation values of ACTN3 R577X polymorphism. Three Linear regression analysis were used to investigate the statistical relationship between ACTN3 polymorphism and physiological parameters. Results: According to the statistical analysis; there was no significant difference on ACTN3 R577X polymorphism groups' genotype distribution. The genotype had similar distribution for both volleyball players and university students. Moreover, there was no significant difference for jumping results on ACTN3 R577X polymorphism RR, RX and XX genotypes for volleyball players and sedantery group. Conclusion: The results of the current study shows that there is no relationship between ACTN3 R557X polymorphism and explosive power on elite female volleyball players.