Türkiye'de koruyucu aile hizmetinin etkinliğinin arttırılmasına yönelik çözüm önerileri: Türkiye ve Hollanda karşılaştırması
Proposed solutions for enhancing the effectiveness of foster family services in Turkey : Turkey - Netherlands
- Tez No: 462817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Koruyucu aile, korunmaya muhtaç çocuk, sosyal hizmet, Foster family, child in need of protection, social services
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ülkemizde koruyucu aile sisteminin geliştirilmesi gereken yönlerini, koruyucu aile sistemini başarılı bir şekilde uygulayan ülkelerden biri olan Hollanda ile karşılaştırarak tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın birinci bölümünde Türkiye ve Hollanda'da yürürlükte olan koruyucu aile sistemleri yasal, kurumsal ve sosyal hizmet uygulaması boyutları ile betimlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümü Türkiye ve Hollanda'da yaşayan ve kartopu örneklem yolu ile seçilmiş sosyal hizmet uzmanları ile koruyucu aile olan ve olmayan ailelerin sistemin işleyişine ilişkin görüşlerinden elde edilen nitel verilerin analizini içermektedir. Açık uçlu soruların başlangıç noktası olarak kullanıldığı görüşmelerde derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Bulgular: Koruyucu aile hizmetinin, tarihsel gelişiminin, hukuki dayanaklarının ve etkinliğinin incelendiği bu çalışmada, çocuk koruma sisteminin ülkemizde ne düzeyde işletilebildiğini betimlemek mümkün olmuştur. Bu sayede koruyucu ailelerin ve sosyal hizmet uzmanlarının yaşadıkları sorunlar tespit edilerek Hollanda ve Türkiye'de koruyucu aile sisteminin nasıl işlediğine ilişkin birer resim çizilmiş ve karşılaştırılmıştır. Sonuç: Hollanda'da uygulanmakta olan koruyucu aile modelinden yola çıkılarak Türkiye'de yürütülen çalışmaların eksik yönleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: The purpose of this study is to determine developable aspects of foster family system in our country by comparing with Holland which is one of the countries applying foster family system in a successful way. Material and Method: Current foster family systems of Turkey and Holland are described with dimensions of legal, corporate and social service application in the first section of study. The second section of study contains analysis of qualitative data obtained from system operation-related opinions of social service experts, foster families and non-foster families living in Turkey and Holland chosen via sampling. In-depth interview method was used in meetings where the open-ended questions are used for starting point. Findings: In this study where historical development, legal basis and effectiveness of foster family service are examined, it became possible to describe at which level the foster family system can be operated in our country. In this way, the problems experienced by foster families and social service experts are determined and an image is drawn and compared regarding how foster family system is operated in Holland and Turkey. Result: On the basis of foster family model applied in Holland, missing aspects of studies conducted in Turkey have been determined.