Renal iskemi reperfüzyon hasarının önlenmesinde ve tedavisinde vinposetinin etkisinin araştırılması
Investigation of the preventive and treatment effects of vinpocetine in rat renal ischaemia reperfusion injury
- Tez No: 463015
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EDİZ SARIHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İlk ve Acil Yardım, Nephrology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Reperfüzyon hasarı, Vinposetin, Rat, Böbrek, Reperfusion Injury, Vinpocetine, Rat, Kidney
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Renal İskemi Reperfüzyon Hasarının Önlenmesinde ve Tedavisinde Vinposetin'in Etkisinin Araştırılması Böbrekler iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarından en fazla etkilenen organlardır. İskemi bir dokuya gelen kan akımının azalması veya kesilmesi olarak tanımlanır. Reperfüzyon ise kan akımının yeniden başlamasıdır. Deneysel İ/R modeli üzerinde antioksidanların, antienflamatuarların etkileri ile ilgili çalışmalar son yıllarda artmıştır. Çalışmamızda; ratlarda renal İ/R hasarı sonrası vinpocetine (vinposetin)'in böbrekler üzerinde koruyucu etkisinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Vinposetin ile ilgili çalışmalar tüm dünyada yakından takip edilmekte olup, konu oldukça günceldir. Böbrek İ/R hasarında sorumlu tutulan mekanizmalardan biri olan oksidatif hasar ve enflamasyona karşı güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar olan vinposetin'nin etkilerinin biyokimyasal ve histopatolojik parametreler yönünden ortaya konulması amaçlandı. Ratlarda deneysel böbrek İ/R hasarı oluşturularak vinposetinin etkisinin incelenmesi amacı ile serumda BUN ve kreatinin, böbrek dokusundan total antioksidan ve oksidan kapasite (TAS/TOS), SOD, CAT, GPx, MDA, GSH, MPO çalışıldı. Ayrıca histopatolojik incelemelerde böbrek dokusundan hematoksilen eozin ve imunohistokimyasal boyamalarla böbrek dokusu ışık mikroskopisi altında incelendi. Deney protokolün tamamlanmasından sonra, kan örnekleri ve böbrek dokusu alındı. Özellikle tek böbrekli kişilerde diyaliz bağımlılığına yol açması hasta ve hasta yakınları açısından çok sıkıntı oluşturur. Dolayısıyla tek böbrekli insanlarda herhangi bir sebeple (cerrahi, travma, iyatrojenik ya da tromboz) İ/R durumunu taklit edeceğimiz bu çalışmada; bu alanda ilk defa yapılacak bir çalışma ile vinposetin isimli ajanı test ederek; yapılacak ileri çalışmalara öncülük etmeyi amaçladık. Bu çalışmada tahmini ağırlıkları 250-300 g olan 40 adet dişi Sprague Dawley ırkı rat kullanılmıştır. Her biri 8 adet olan 5 gruba ayrılmıştır. Tüm gruplara sağ nefrektomi yapıldı. Sham (Grup 1)'da; Sağ nefrektomisi yapıldı ama herhangi bir ilaç uygulanmadı. Sham+ vinposetin (Grup 2)'de; Sağ nefrektomisi yapılıp ratlara 10 mg/kg dozunda intraperitoneal (i.p.) yolla vinposetin uygulandı. İ/R (Grup 3)'de; Sağ nefrektomisini takiben, sol böbreğe 60 dk iskemi 24 saat reperfüzyon uygulandı. İ/R öncesi vinposetin (Grup 4)'de; Sağ nefrektomisi yapılıp 10 mg/kg vinposetin uygulandı, sol böbrek 60 dk iskemiye bırakıldı. İ/R sonrası vinposetin (Grup 5) 'de; Sağ böbreğe nefrektomi uygulandıktan sonra 10 mg/kg vinposetin verildi, sol böbrek 60 dk iskemi sonrası 24 saat reperfüzyona bırakıldı. Örneklerde serum BUN, kreatinin değerleri, böbrek histopatolojisi incelendi. Vinposetin böbrek foksiyonları üzerinde olumlu etki göstermiştir. Tüm bunlarla birlikte daha net sonuçlara varmak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Preventive and Treatment Effects of Vinpocetine in Rat Renal Ischaemia Reperfusion Injury Renals are the organs affected mostly by ischemia reperfusion (I/R) injury. Ischemia is defined by reduction or interruption of blood stream coming to a tissue. Reperfusion is restart of the blood stream. The studies about the effects of antioxidants and antiinflammatory on the experimental I/R have been increased in recent years. We aimed in our study planned in our department and performed in İnönü University Experimental Animal Studies Laboratory is to investigate whether vinpocetine has protective effect on kidneys after renal I/R injury in rats, which have never been studied before. Studies on vinpocetine are closely followed by all over the world and this topic is very current.It is aimed to reveal the effects of vinpocetine which is a powerful antioxidant and antiinflamatory against inflammation and oxidative injury which is responsible for one of the mechanism of renal I/R injury biochemically and histopathologically. BUN in serum, creatinin, total antioxidant and oxidant capasity (TAS/TOS), SOD, CAT, GPx, MDA, GSH, MPO were performed to investigate the effects of vinpocetine by creating experimental renal I/R injury on rats. Moreover, in histopathological examinations kidney tissue was examined under light microscopy by hematoxylin, eosin and immunohistochemical staining. After the completion of the experimental protocol, blood samples and kidney tissues were taken. It causes trouble such as dialysis dependency for patient and patient's relative who especially have only one kidney. Because of it, in this study that we imitate the condition of I/R on people with one kidney for any reason (surgery, trauma, iatrogenic or thrombosis) by testing the first vinpocetine agents, we aimed to be the leader of further studies. Fourty Sprague Dawley female rats approximately weighted 250-300 g were used in this study. Each one is divided into 5 groups containing 8 rats. Right nephrectomy was performed in all groups. Sham ( group 1): right nephrectomy was performed but not any medicine. Sham + Vinpocetine (group 2): right nephrectomy was performed and 10 mg/kg vinpocetine was intraperitoneally used. I/R (group 3): 60 min ischemia and 24 hour reperfusion was performed following right nephrectomy. Vinpocetin before I/R (group 4): right nephrectomy was performed and 10 mg/kg vinpocetin was used. Then ischemia was implemented to left renal for 60 mins. Vinpocetin after I/R (group 5): 10 mg/kg vinpocetin were performed after the implementation of nephrectomy to the right renal. Left renal were left to 24 hour reperfusion after 60 min ischemia. In the samples; serum BUN, the levels of creatin and renal histopathology were examined. Vinpocetine showed a positive effect on renal function. However, further studies are needed to get a more definite consequences.