Çankırı masalları
Folk tale in Çankırı
  1. Tez No: 463169
  2. Yazar: AHMET SERDAR ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halkbilimi, Halk Edebiyatı, Masal, Alan Araştırması, Çankırı, Çankırı Masal Geleneği, Folklore, Folk Literature, Folk Tale, Field Work, Çankırı, Çankırı Folk Tales Tradition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 554
Özet
ARSLAN, Ahmet Serdar. Çankırı Masalları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2017. Çankırı Masalları isimli bu çalışma; alan araştırmasından, elde edilen derlemelerin yazıya aktarılmasından ve masal metinlerinin halkbilimi araştırma metotları kullanarak incelenmesinden oluşmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışma beş bölüme ayrılmış ve Giriş kısmında; Çankırı masal geleneğinin araştırma amacı ve önemi ile masal çalışmalarının tarihçesine değinilmiştir. Birinci bölümde masal kavramı, masalların özellikleri ve masallarda yer alan unsurlar, Çankırı masallarından örneklerle açıklanmış ve çalışmanın araştırma kısmında kullanılacak olan kavramsal veriler elde edilmiştir. İkinci bölümde masalların popüler kültür ürünleri olarak yer aldığı teknoloji dünyasından örneklere yer verilmiştir. Bu örneklerle masalların nasıl algılandığı sorusu üzerinde durulmuş; dijital kültür, medya, internet ve android uygulamalarında yer alan masallar kavramsal açıdan irdelenmiştir. Üçüncü bölümde araştırma alanımız olan Çankırı ilinin sosyo- kültürel özellikleri; tarihî, demografik ve ekonomik yapısından yola çıkarak ortaya konulmuş, ardından Çankırı üzerine hazırlanan tez çalışmalarına yer verilmiştir. Dördüncü bölüm; yazılı kaynak taramasından elde edilen veriler ile alan araştırması neticesinde kaynak kişilerden elde edilen verilerin, bütüncül bir şekilde değerlendirilerek anlatıcı- dinleyici bağlamı çerçevesinde Çankırı masal geleneğinin ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Çankırı'da alan araştırması yapılan bölgelerde; derleme esnasında yaşanan sorunlar, yerli halkın araştırmacılara karşı tutum ve davranışları, Çankırı masallarına dair zaman, mekân ve icra çevresi incelenmiştir. Beşinci bölümde Çankırı masallarının formel unsurları, halk kültürü unsurları ve arasözlerinin yapısal incelemesine yer verilmiştir. Ardından derlenen masal metinlerinin tip tasnifi yapılarak motif unsurları tespit edilmiştir. Sonuç bölümünde Çankırı ilinin anlatıcı- dinleyici bağlamı, sosyo- kültürel özelliklere göre işlevsel açılardan karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ARSLAN, Ahmet Serdar. Folk Tale in Çankırı, Master Degree Dissertation, Ankara, 2017. The thesis entitled“Folk Tale in Çankırı”is composed of field work, recordings of the compilations and the analyses of the folk tale texts using the methods of folklore. To do this, the thesis is divided into five chapters. Tn the Introduciton, the aim of the Çankırı folk tale tradition and its importance as well as the history of the folktale studies are mentioned. In the first chapter, the concept of the folk tale, its chareacteristics and components have been explicated through examples from Çankırı folk tales, and contextual data to be used in the research part of the thesis has been reached. In the second chapter, related examples from the technology, in which there is popular folk tales have been presented to display the sense of folk tales today. In the third chapter, socio- cultural, historical, demographical and economic characteristics of Çankırı are handled, and thesis about have been demonstrated. In the fourth chapter literature review analysed throughly and tradition of Çankırı folk tales has been put forward within the context of narrato audience. In this context; problems which have been come across during compilation studies, the attitudes of the natives to the researchers, time, location and context of the Çankırı folk tales have been underlined. In the conclusion, the general structure of the Çankırı folk tales has been analyzed in terms of the fomulas, digressions and use of folk literature elements. In this chapter, type classification anf motif index components of the related folk tales text have been included. A functional analysis of the Çankırı folk tales according to the socio- cultural characteristics in the narrator- audience has been achieved in the conclusion.