Feminist activist politics and sisterhood in the life narratives of Audre Lorde and June Jordan
Audre Lorde ve June Jordan'ın yaşam anlatılarında feminist aktivist politikalar ve kardeşlik
- Tez No: 463168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE MUTLUAY ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaşam anlatıları, Afrikalı Amerikalı Feminizmi, Kimlik, Kesişimsellik, Koalisyon, Kardeşlik, Life narratives, African American Feminism, Identity, Intersectionality, Coalition, Sisterhood
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Afrikalı Amerikalı feminist aktivist yazarlar Audre Lorde'un Zami: A New Spelling of My Name ve June Jordan'ın Soldier: A Poet's Childhood eserleri kadın yaşam anlatıları geleneğinin örnekleridir. Karakterlerin gelişimini anlatan anı türündeki bu eserler, anlatıcılarının ırkçılık, cinsiyetçilik, sınıf ayrımcılığı ve etnosentrizmin gölgesindeki travmatik tecrübelerini anlatır. Genç anlatıcıların kimlik mücadeleleri, Karayipli Afrikalı Amerikalı çevrelerinde ve asimilasyonu teşvik eden beyaz toplumda yaygın olan çelişkili ve ön yargılı kadınlık tanımlarıyla daha karmaşık bir hal alır. Yaşadıkları çevrenin tutarsız ve aykırı kültür kodlarına rağmen, anlatıcılar feminist farkındalıkla toplumun kabul ettiği ırk ve cinsiyet normlarını yeniden tanımlayıp, kadın dayanışması ve kardeşliğiyle kendi kimliklerini oluştururken, ırk ve cinsiyet tabanlı konumlandırılmalarının da farkına varırlar. Audre Lorde'un makale derlemesi Sister Outsider, onun hastalık anlatısı/anısı The Cancer Journals ve June Jordan'ın makale derlemesi Civil Wars otobiyografik feminist manifestolardır. Bu eserler, Afrikalı Amerikalı deneyimini başka yerlerde yaşayan toplumların deneyimleriyle ilişkilendiren feminist görüşleri ve gündemleri yansıtırlar. Lorde ve Jordan'ın ulusaşırı bakış açılarına göre, gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde egemen ataerkil düzen içerisinde ırkçılık, kadın düşmanlığı ve sınıf ayrımı kesişen konulardır. Beyaz orta sınıf feminizmi ve ayrılıkçı kimlik politikalarının aksine, Lorde ve Jordan, umursamazlığa, sansüre ve kadın öyküsünün yok sayılıp tek tipleştirilmesine karşı, kadın sesini bir güç simgesi olarak kabul eden koalisyon politikalarını destekler ve işçi sınıfı kadınlarını, kadın bedeninin nesneleştirilmesini, özcü yaklaşımları savunan medyayı ve beden politikalarını, aile içi/toplumsal şiddeti ve ayrımcılığı incelerler. Yukarıda adı geçen eserler, çoğulcu, çok sesli ve çok yönlü feminizm(leri) teşvik ettiği için İkinci Dalga Feminizmin Üçüncü Dalga Feminizme evrilmesini örnekler.
Özet (Çeviri)
African American feminist writers Audre Lorde's Zami: A New Spelling of My Name and June Jordan's Soldier: A Poet's Childhood are examples of women's life writing tradition. These coming of age memoirs describe the traumatic ordeals of their narrators under the shadow of racism, sexism, classism and ethnocentrism. The young narrators' struggles for visible identities are further complicated by the contradictory and prejudiced definitions of womanhood prevalent in their Caribbean African American background and in the assimilationist attitudes of the white community. Despite the contradictory and conflicting cultural codes of their environments, the narrators are able to come to an understanding of their racial and gender positionalities and form independent female identities through solidarity and sisterhood, while redefining socially constructed race and gender norms with a feminist consciousness. Audre Lorde's essay collection Sister Outsider, her illness narrative/memoir The Cancer Journals and June Jordan's essay collection Civil Wars are autobiographical feminist manifestos. These works reflect feminist perspectives and agendas that connect African Americans to other communities around the world. Lorde's and Jordan's transnational views suggest that the dominant patriarchal outlook can cause the intersectionality of racism, misogyny and classism in developing and developed nations. Unlike white middle class feminism or separatist identity politics, they advocate coalition politics, which regards women's voices as powerful narratives against ignorance, censorship and the standardization of de-storied women, addressing working class women, sexual objectification, essentialist media and body politics, domestic/public violence and other discrimination. The above-mentioned works represent a shift from Second Wave to Third Wave feminist concerns by encouraging pluralistic, polyvocal and multi-issue feminisms.