Eleştirel kuramda siyasal parti
Political party in critical theory
- Tez No: 463234
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MURAT ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Parti, Eleştirel Kuramda Siyasal Parti, Siyasal Temsil, Political Party, Political Party In Critical, Political Representation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tezin konusu Eleştirel Kuramda Siyasal Parti'dir (Political Party in Critical Theory). Temsili demokrasilerde siyasal partiler, en temel işleyiş aracıdırlar. Bu nedenle ana akım sosyal bilimler, temsil sürecinin bir parçası olarak siyasi partilere yoğun bir ilgi göstermiş ve bu konuda geniş bir literatür oluşmuştur. Ana akımda siyasi parti anlayışının dışında, egemenlik ve temsil kurumlarına farklı yaklaşan ve dolayısıyla ana akımdan farklılaşmış birçok alternatif sosyal bilimsel yaklaşım vardır. Bu alternatif yaklaşımlar içerisinde Marksist parti yaklaşımı, hem bu alandaki üretiminin zenginliği, hem de eleştirel duruş noktasına sahip olabilme kriteri açısından önemlidir. Bu tez, ana akım siyasal parti kuramına önemli bir alternatif sunan Marksist kuramda siyasal parti anlayışını değerlendirmeyi ve siyasal temsil kavramının bu iki yaklaşımdaki farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is Political Party in Critical Theory. In representative democracy, parties are the fundamental means of operation. For this reason, mainstream social science takes interest in political parties as a part of representative process and a wide literature ensues in this subject. Apart from the mainstream understanding of the notion of political party, there exists a wealth of works employing alternative approaches to theories of sovereignty and representation. Marxist party theory stands out among these different approaches due to its critical methodology and having provided a plethora of literary works in this field. This thesis intends to evaluate Models of Political Party in Marxist Theory which provide important alternative insights into the mainstream social science theory of political party, and then aims to compare the notions of political representation in these two theories.