12 Eylül 1980 Darbesi'nin Konya basınına yansımaları
The reflections of the 12 September 1980 Coup to Konya press
  1. Tez No: 463247
  2. Yazar: BAYRAM ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Kamu Yönetimi, Tarih, Journalism, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül 1980 Darbesi, Konya Basını, 12 September 1980 Coup d'etat, Konya Press
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada 12 Eylül 1980 Darbesi'nin basına yansımaları ve etkileri, Konya basını üzerinden değerlendirilmiştir. Konya basını, 148 yıllık tarihiyle Anadolu yerel basınında önemli bir konuma sahiptir. Bu bakımından 12 Eylül 1980 Darbesi'nin yerel düzeyde ve yerli basında nasıl karşılandığı, Konya basınının Konya kamuoyunu etkilemek için nasıl kullanıldığı, bu çalışmada ortaya konulmaya çalışılmıştır. 12 Eylül Rejimi döneminde Konya'da yayınlanan gazeteler şunlardır: Yeni Konya, Yeni Meram, Konya'nın Sesi, Konya Postası, Türkiye'de Yarın. Bu gazetelerin yayınlarını incelediğimizde Yeni Konya, Yeni Meram ve Konya Postası gazetelerinin sağ ideolojiye yakın; Konya'nın Sesi gazetesinin sol ideolojiye yakın; Türkiye'de Yarın gazetesinin ise Millî Selâmet Partisi'nin“Millî Görüş”ideolojisine yakın çizgide yayınlar yaptıklarını görmekteyiz. 12 Eylül'den önce bu gazeteler farklı görüşlerde yayın yapmalarına rağmen; 12 Eylül'den sonra hepsinin ortak noktası darbeden yana bir tavır ortaya koymalarıdır. 12 Eylül Rejimi döneminde Konya basını incelendiği zaman, Konya basınının ve Konya kamuoyunun darbeden yana bir tavır ortaya koydukları görülmektedir. Konya basınında darbeyi destekleyen haber ve makaleler yayınlanmasında, Konya basının bu dönemde 2. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığının denetimi altında yayın hayatına devam etmesinin etkisi büyüktür. Konya kamuoyunun darbeyi desteklemesinde ise, 12 Eylül ile birlikte terör ve anarşinin“bıçak kesiği”gibi kesilmesi etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the effects and projections of the 12 September 1980 coup to Konya press. Konya press has an important position in the local Anatolian press, having a 148 year-old history. In this respect this research focuses on how the 12 September 1980 coup was received in the local press and on the local level and how it was used so as to influence the Konya public opinion in Konya press. The following newspapers were published in Konya during the 12 September regime: Yeni Konya, Yeni Meram, Konya'nın Sesi, Konya Postası, Türkiye'de Yarın. When we examine the newspapers' publications, we see that Yeni Konya, Yeni Meram and Konya Postası make publications close to the right ideology whereas Konya'nın Sesi make publications close to the left ideology and Türkiye'de Yarın – close to the ideology of the National Salvation Party called 'the National View'. Although these newspapers made different publications before the 12 September coup, all of them took up a similar position supporting the coup after 12 September. When we study Konya press during the 12 September regime, we see that Konya press and the Konya public opinion showed approval of the coup. When Konya media published news and articles supporting the coup, Konya press continued to make publications supervised by 2. Army and the Martial Law Commandership during this period, which affected it greatly. While Konya public opinion supported the coup, it was efficient in cutting the terror and anarchy like 'knife cut'.