Farklı nesillerde tesettür algısı
Veiling perception in different generations
- Tez No: 463246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT HAKKI AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tesettür Algısı, Farklı Nesillerde Tesettür, Değişen Tesettür, Veiling Perception, Veiling İn Different Generations, Changing Veil
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Türkiye'de muhafazakar tabanın modernleşme sürecinin en görünür yanı tesettürlü kadının modernleşme sürecidir. Geleneksel tesettür algısından, modern tesettür algısına yönelik gerçekleşen değişim ile kadınların tesettüre yönelik algıları ve sosyo-kültürel yaşamları da dönüşmüştür. Bu çalışmanın konusu farklı nesillerde tesettür konusunun nasıl algılandığıdır. Çalışma, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde teorik olarak tesettür kavramı ve tesettür algısının değişimine yol açan etkenler geniş çerçevede ele alınıp tartışılmıştır. Uygulama bölümünde ise nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, farklı nesilleri temsilen 6 aileden 3 nesil toplam 18 kişi ile yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma ile farklı üç neslin, tesettürü zihinlerinde nasıl yorumladıklarını ortaya koymak ve aralarındaki temel farklılıklar ile yaşanan değişimi ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma neticesinde tesettür algısının nesiller arası değiştiği ve günümüzde modern bir tesettür algısının varlığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The most visible aspect of the modernization process of the conservative base in Turkey is the modernization process of a woman who is a veil. With the change of the perception, the change towards the modern veil sense, the perception and socio-cultural lives of the veiled women has been transformed. The theme of this study is how to perceive the subject of veiling in different generations. The study consists of two parts; theoretical and practical. In the first part of the study, theoretically the concept of veil and the factors that lead to the change of veil perception are discussed in the broad frame. Qualitative research method was used in the application section and interviews were conducted with semi-structured interview technique with a total of 18 people from 6 families representing 3 different generations. The aim of the research was to reveal how the different three-generation, veil in their minds interpreted and reveal the fundamental differences between them. The research result veiling has changed between generations and is today a modern veil of perception has been found to consist of perception.