Aliya İzzetbegoviç'te din ve siyaset
Religion and politics at Aliya İzzetbegovic
  1. Tez No: 463257
  2. Yazar: AYKUT AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL KUŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Adalet ve Eşitlik, Siyasi Bilinçlenme, Üçüncü Yol, Bağımsızlık, Müslüman Boşnaklar, Bilge Adam, Islam, Justice and Equality, Political Awakening, The Third Way, Independence, Muslim Bosnians, Wise Man
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanmış olan bu çalışmada Aliya İzzetbegoviç'in seçilmesinin çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bosna-Hersek'in ve Müslüman coğrafyanın önemli bir şahsiyeti konumunda olan Aliya İzzetbegoviç'in entelektüel, felsefi, siyasi, dini görüşleri öz tecrübeleri ışığında ortaya konulmuştur. Batı'nın anlatılmasını ve anlaşılmasını bir Doğulu olarak gerçekleştirmiş olan Aliya'nın İslam dünyasını içinde bulunduğu sıkıntıların kaynaklarına ve çözüm yollarına getirmiş olduğu görüşler dile getirilmiştir. Aile yaşantısının, hoşgörünün, adaletin, eşitliğin bir harmonide kombine edildiği bu çalışmada ideal bir toplumun gerçekleşmesinin boyutları dile getirilmiş ve üstlendiği sorumlulukların, bilinçlenmenin, öze dönüşün yöntemleri açıklanmıştır. Bilimin, tekniğin ve yenilenmenin yolunu kaybeden Doğu'ya ve inancın özünü yitiren Batı'ya da mesajlar verilmiştir. Köhneleşmiş geleneksel kültlerin gerçek dinin yerini aldığı eleştirisine ve Müslümanların topyekun birlikteliğe ve dirliğe davet etmesine yer verilmiştir. Basit bir kaderci düşüncenin yerine teoriden pratiğe geçişi, yani, Müslüman dünyanın yeniden Müslümanlaşması hayali temel gaye olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
There are various reasons for choosing Aliya Izzetbegovic as the subject matter of this master thesis. The philosophical, political and religious views of Aliya Izzetbegovic who was an important person of Bosnia-Herzegovina and Muslim geography has been examined in thelight of his experiences. The views of Aliya, who was able to understand the West and explain it to the world as an Easterner, have been discussed in terms of the sources he had used, as well as the solutions he had offered to the problems of the Islamic world. In this work, we have tried to present the conditions in which his family had lived, and the responsibilities he had assumed in advocating tolerance, justice and equality for the awakening and the realization of an ideal society. Important messages which he suggested to the East which lost the ways of science, technology and renewal and also the messages to the West which lost the essence of faith, have also been studied in this work. Being aware of the criticism that certain cults had taken the place of the real religon in the Muslim World, he extended the invitation to all Muslims to get united and act together as one body. He identified his main goal as moving from pure theory to practice instead of being occupied in the speculation of destiny and concentrated on the realization of his dream, which is to return Muslim world to the original roots of their religion and re-islamize them.