Türk İslam edebiyatında melek (XVI., XVII. ve XVIII. yy. dîvânları)
Angel in Turkish İslamic literature (16, 17, 18th century divans)
- Tez No: 463259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Melek, Cebrâil, Perî, Hûrî, Melek Yüzlü, Angel, Gabriel, Fairy, Houri, Angel-faced
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Edebiyatımızda güzellik, temizlik, doğruluk, dürüstlük ve güçlülük gibi özellikler anlatılacağı zaman istifade edilen melek kavramı önemli bir yere sahiptir. XVI, XVII ve XVIII. yüzyıl şairlerinin sevgiliyi ve aşkı tarif ederken melek kavramını ustalıkla kullandıkları görülmektedir. Aynı zamanda padişahlar ve paşalar meleklerin güç, kuvvet ve üstün karakterleri örnek gösterilerek övülmüşlerdir. Tezin amacı, Türk edebiyatının en önemli şairlerinin ön plana çıktığı XVI, XVII ve XVIII. yüzyılda melek kavramının nasıl kullanıldığını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
In our literature, the angelic concept that is utilized when features such as beauty, clean liness, truthfulness, honesty and strength tell is important. We see 16th, 17th and 18th century poets skillfully use the concept of angel when describing love and lover. At the same time, the poets praised the sultans and the pas has, exemp lifying the power and superior character of the angels. The aim of the thesis is to reveal how the concept of angel was used in the 16th, 17th and 18th centuries when the most important poets of Turkish literature came to the fore front.