Türkçe öğretimi bağlamında Bestami Yazgan'ın şiirleri
Bestami Yazgan's poetry in the context of teaching Turkish
  1. Tez No: 463287
  2. Yazar: AYŞEGÜL EROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAFER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Bestami Yazgan, Türkçe öğretimi, şiir, Children's literature, Bestami Yazgan, Turkish teaching, poetry
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Bestami Yazgan, yazarlığını ve şairliğini gönül işi olarak gören günümüz çocuk edebiyatçılarındandır. Sanatçının masal, hikâye, şiir ve anı türlerinde yazdığı altmıştan fazla eseri bulunmakla birlikte bu çalışmanın konusunu onun çocuklar için yazdığı şiirler oluşturmuştur. Şiir, duygu yönünün ağır basması, sade ve öz anlatımı, çocuk diline yakınlığı, ezgisinin olması gibi nedenlerle çocuklar tarafından çok beğenilen bir tür olmuştur. Fakat şiiri çocuklar için yazmak ne kadar zor ise çocuklara iyiyi, güzeli, doğruyu düşündüren, onlara dil hassasiyeti edindiren bir şairin şiirini bulmak da bir o kadar zordur. Çalışmamızın amacı bir şair olarak Bestami Yazgan'ın çocuk şiirlerinin Türkçe öğretimindeki yerini belirlemektir. Yazgan'ın bu çalışmada on bir şiir kitabı 2016-2017 eğitim öğretim dönemiyle uygulanmaya başlanan yeni Türkçe öğretim programında yer alan tema başlıklarına göre tarama yöntemiyle incelenmiştir. Şiirlerinde verilmek istenen iletiler de her tema başlığı altında tespit edilmiştir. Son bölümde şairin şiirlerinde kullandığı dil incelenmiş, Yunus Emre'ye benzeyen üslubu ile günümüzde halk şairi söyleyişini yakalayan Yazgan'ın Türkçeyi kullanmadaki ustalığı ve hassasiyeti belirlenmeye çalışılmıştır. Türkçe sevdalısı şairin çocukları, Türkçeyi en zarif ve en zengin şekilde kullanmaya davet ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Bestami Yazgan is a contemporary children's literature writer who sees his writing and poetry as heartfelt work. There are more than sixty works written by the artist in types of fairy tales, stories, poems and memoirs, and the theme of this work is the poems he wrote for children. Poetry has become a kind of a child's liking for the reasons such as the dominance of emotion, simple and self-expression, close to child language, and the presence of melody. But poetry is hard to write for children, and it is so difficult to find poetry poetry that is good for children, thinks it is beautiful, is true and gives them tongue sensitivity. As an aimed poet of our work, Bestami Yazgan is to determine the place of Turkish poetry in Turkish teaching. Yazgan's eleven poetry books in this study were examined by the screening method according to the theme titles in the new Turkish Language Teaching Program which was started to be implemented with the education period of 2016-2017. The messages to be given in poetry were also identified under each theme title. In the last part, the language that the poet used in his poems was studied. In the style similar to Yunus Emre, Yazgan tried to determine the mastery and sensitivity of using Yazgan as a Turkish poet. It has been seen that Turkish loving poet invites the children to use the Turkic in the most elegant and richest way.