Logo tasarımında marka stratejilerinin önemi
Logo design brand importance of strategies
- Tez No: 463296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Marka, Markalaşma, Logo, Kurum Kimliği, Grafik Tasarım, Brand, Branding, Logo, Corporate Identity, Graphic Design
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dünya son zamanlarda olmadığı kadar hızlı bir değişim içerisine girmiş ve bir çok alanda çeşitli yenilikler ardı ardını izlemiştir. Rekabet olgusunun yer aldığı süreçte kurumlar, varlıklarını koruyabilmek için değişime ayak uydurmak zorunda kalmaktadırlar. Bu durum marka ve markalaşma kavramlarının önemini ortaya çıkarmıştır. Markalaşma, özünde ürün ve tüketici arasında duygusal bağ kurulması amaçlanarak yapılan bir imaj sürecidir. Olumlu bir imajı yansıtmanın en önemli unsurlarından biri de tüketici ile ilk iletişimi sağlayan logolardır. Markayı imleyen en önemli göstergelerin başında gelen logo tasarımlarının, uzun vadeli marka stratejileri çerçevesinde oluşturulması düşüncesi gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde yaşanan değişim sürecinin markaları da etkilemesi logo tasarımlarını bu değişimi anlatan bir araç olarak görülmesini sağlamıştır. Çünkü logo, markanın imajını yükseltebileceği gibi değer kaybetmesine de yol açabilecek bir özelliğe sahiptir. Çalışmada logo ve marka algısı arasındaki sıkı ilişkiye dikkat çekilmekte, sembollerin günümüz tüketici algı ve tutum değişimleri üzerindeki etkisine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
The world has recently gone into a fast than ever before and several innovations in different fields have succeeded. Institutions have to keep up with change in order to carryan in the procew in which rivalry is a matter off fact. This situation reveals the importance of concepts brand and branding. Branding, in itself is a process off image which is done by aiming to connect an emotional bond between the product and consumer. One of the most important elements of representing a pasitive image, is the logos that reach out the consumer firstly. The thought, that logo designs, the leading part of indicators that imply the brand, should be created within the frame of long term brand strategies is inereasing day by day. The influence of present change procers on brands as provided logo designs to be seen as a means of describing this change. That's because logo has a feature that can both improve and depreciate the image of the brand. In this research it is pointed out the close connection between logo and brand perception and emphavized the effect of symbols on the change of the consumers perceptions and manners.